Οφέλη του κουρκουμά για το Διαβήτη
Έχετε ακούσει ξανά ότι ο κουρκουμάς μπορεί να ρυθμίσει το σάκχαρο του αίματος;
Σύμφωνα με έρευνες υπάρχουν αρκετά υποσχόμενα δεδομένα και αποτελέσματα για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου ΙΙ.
Τα περισσότερα άτομα με διαβήτη γνωρίζουν ήδη τα οφέλη μιας δίαιτας χαμηλής σε γλυκαιμικό δείκτη αλλά ελάχιστα άτομα γνωρίζουν ότι ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου.
Πρόσφατη βιβλιογραφία που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Endocrinology and Metabolism υποστηρίζει πως:
- το Ινδικό μπαχαρικό με το όνομα κουρκουμάς (Curcuma Longa) ενδέχεται να αποτελεί ιδανική εναλλακτική προσέγγιση στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου ΙΙ.
Η μελέτη εξέτασε όλα τα αποτελέσματα των ερευνών που δημοσιεύτηκαν από το 1998 – 2013.
Η πολυφαινόλη που βρίσκεται στο κουρκουμά, γνωστή και ως κουρκουμίνη παρέχει ιδανική παρέμβαση στον διαβήτη τύπου ΙΙ μειώνοντας:
- τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
- την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Έχουν εξεταστεί στο σύνολο 19 μελέτες και όλες έδειξαν ευεργετικά αποτελέσματα.
Η βιβλιογραφική ανασκόπηση των ερευνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κουρκουμίνη θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση διαβήτη τύπου ΙΙ μέσω 10 διαφορετικών μηχανισμών, όπως:
- Μείωση της παραγωγής γλυκόζης στο ήπαρ
- Μείωση της παραγωγής γλυκογόνου στο ήπαρ
- Διέγερση αυξημένης πρόσληψης γλυκόζης (με αύξηση των γονιδιακών εκφράσεων GLUT4, GLUT2 και GLUT3)
- Αύξηση της ενεργοποίησης της κινάσης AMP
- Προώθηση της δραστηριότητας δέσμευσης PPAR
- Καταστολή φλεγμονώδους κατάστασης που προκαλείται από υπεργλυκαιμία
- Διέγερση έκκρισης ινσουλίνης από παγκρεατικούς ιστούς
- Βελτίωση της λειτουργίας των παγκρεατικών κυττάρων
- Αύξηση της φωσφορυλίωσης του AKT
- Αύξηση του υποδοχέα ινσουλίνης β και μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη
Κλινικές έρευνες που έχουν διεξήχθη σε διαβητικούς και προ-διαβητικούς ασθενείς υποστηρίζουν ότι η κουρκουμίνη είχε τα ακόλουθα ευεργετικά αποτελέσματα:
- Επίδραση μείωσης γλυκόζης
- Βελτιωμένη λειτουργία βήτα κυττάρων
- Βελτιωμένη οξείδωση και χρήση λιπαρών οξέων
Μία από αυτές τις μελέτες αξίζει ιδιαίτερα να τονιστεί, καθώς διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα κουρκουμά ήταν πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη της ανάπτυξης διαβήτη σε προ-διαβητικά άτομα.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012, στο American Journal of Diabetes Care, με τίτλο “Εκχύλισμα κουρκουμίνης για την πρόληψη του διαβήτη τύπου II”, διαπίστωσε ότι:
- η χορήγηση 6 καψουλών που περιείχαν 250 mg κουρκουμίνης ημερησίως για 9 μήνες ήταν 100% αποτελεσματική στην πρόληψη της ανάπτυξης διαβήτη τύπου ΙΙ σε προ- διαβητικούς.
Μια μικρή, αλλά ιδιαίτερα ανησυχητική πρόσφατη κλινική μελέτη διαπίστωσε ότι η ινσουλίνη επιτάχυνε την εξέλιξη του διαβήτη τύπου 2, καθώς προκάλεσε διαβήτη τύπου ΙΙ ή «διπλό διαβήτη».
Το Biochemistry and Biophysical Research Communications (2009) δημοσίευσε μια εργαστηριακή μελέτη από το Πανεπιστήμιο Auburn που διερεύνησε τη δυνατότητα των κουρκουμινοειδών να μειώσουν τα επίπεδα γλυκόζης.
Η μελέτη ανακάλυψε ότι η κουρκουμίνη στον κουρκουμά είναι κυριολεκτικά 400 φορές πιο ισχυρή από τη μετφορμίνη, στην ενεργοποίηση του ενζύμου AMPK (κινάση πρωτεΐνης ενεργοποιημένη με AMP).
Μια ένωση που παράγεται με ζύμωση κουρκουμίνης,
η τετραϋδροκουρκουμίνη, ενεργοποίησε την ΑΜΡΚ έως και 100.000 φορές περισσότερο από τη μετφορμίνη σε ορισμένα κύτταρα.
Η ενεργοποίηση της AMPK θεωρείται από τους ερευνητές ως «θεραπευτικός στόχος» για τον διαβήτη τύπου ΙΙ.
Αυτό σημαίνει ότι η εύρεση τρόπου ενεργοποίησης αυτού του ενζύμου έχει σημαντικές δυνατότητες για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών:
- για τη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη
- την αντιστροφή του διαβήτη
Οφέλη του κουρκουμά για το Διαβήτη
Ο διαβήτης, φυσικά, οδηγείται από ένα διαιτητικό πρότυπο που αντικατοπτρίζει εξελικτική αναντιστοιχία, δηλαδή η δυτική διατροφή είναι ένας φορέας θανατηφόρων ασθενειών που δεν έχει καμία ομοιότητα με την παραδοσιακή διατροφή που κατανάλωναν οι άνθρωποι εδώ και χιλιάδες χρόνια και από την οποία εξακολουθεί να εξαρτάται από την καλή υγεία.
Ο κουρκουμάς, επομένως, ενώ είναι μια καταπληκτική εναλλακτική λύση στα διαβητικά φάρμακα, δεν πρέπει να θεωρείται “φυσική θεραπεία”.
Η επιστήμη επιβεβαιώνει τον κουρκουμά τόσο αποτελεσματικά όσο 14 φάρμακα, αλλά εξακολουθεί να είναι συμπληρωματική μέθοδος, με πρώτιστη τη σωστή διατροφή, τη καθημερινή φυσική δραστηριότητα, τον επαρκή ύπνο, την ενυδάτωση, την αντιμετώπιση του στρες.
Διαβάστε επίσης: Ο κουρκουμάς μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ελκώδης κολίτιδας
Δείτε επίσης: Turmeric and Diabetes
Leave a comment