Ακμή – Υπάρχουν φυσικοί τρόποι αναντιμετώπισης;
Το δέρμα μας είναι η αντανάκλαση της συνολικής μας υγείας.
Ένα λαμπερό, όμορφο δέρμα συχνά προκύπτει από τη σωστή φροντίδα, την ενυδάτωση και την κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά.
Από την άλλη πλευρά, το δέρμα με λευκά στίγματα, σπυράκια μπορεί να υποδηλώνει οξειδωτική βλάβη, κακή διατροφή και ορμονικές ανισορροπίες.
Τι είναι η ακμή;
Η ακμή (acne vulgaris) είναι μια πάθηση των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος και των πόρων μέσω του οποίου το περιεχόμενο τους, το σμήγμα διοχετεύεται στην επιφάνεια του δέρματος.
Οι αδένες αυτοί υπάρχουν κυρίως στο πρόσωπο, στη ράχη και το στήθος.
Η ακμή εκδηλώνεται με διάφορες βλάβες στο δέρμα, όπως για παράδειγμα τα σπυράκια.
Οι κυριότεροι είναι οι φαγέσωρες, μαύρα στίγματα ή μικρές λευκές διογκώσεις, τις βλατίδες δηλαδή σκληρά συμπαγή σπυράκια συνήθως κόκκινα και επώδυνα.
Οι τύποι ακμής περιλαμβάνουν:
Μη φλεγμονώδης ακμή – χαρακτηρίζεται από μαύρα και άσπρα στίγματα αλλά όχι από κύστες και οζίδια.
Φλεγμονώδης ακμή – συνήθως προκαλείται από μικρές λοιμώξεις που οφείλονται σε βακτήρια p. Acnes.
Κυστική ακμή (ονομάζεται επίσης οζιδιοκυστική ακμή) – μια έντονη μορφή ακμής που οδηγεί σε μεγάλες, φλεγμονώδεις κύστες και οζίδια που εμφανίζονται στο δέρμα.
Acne Fulminans – μια σοβαρή μορφή φλεγμονώδους ακμής που επηρεάζει συνήθως τους εφήβους άνδρες στη γνάθο, το στήθος και την πλάτη.
Acne Mechanica – προκαλείται από υπερβολική πίεση, θερμότητα και τριβή.
Συχνά επηρεάζει τους αθλητές, προκαλώντας μικρές προσκρούσεις και μερικές φλεγμονώδεις βλάβες.
Ποιες είναι οι αιτίες για ακμή;
- Φραγμένοι πόροι, που προκαλούνται από νεκρά δερματικά κύτταρα.
- Βακτήρια
- Διακυμάνσεις ή ανισορροπίες ορμονών. Για παράδειγμα, όταν τα ανδρογόνα αθξάνονται τότε αυξάνεται και το σμήγμα.
- Κακή διατροφή, όπως η τυπική δυτική διατροφή που περιλαμβάνει απλούς υδατάνθρακες, συνθετικά τρόφιμα, αρκετή ζάχαρη και ανθυγιεινά λίπη.
- Υψηλά ποσοστά στρες και κατάθλιψη
- Χρήση ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων κορτικοστεροειδών, ανδρογόνων, αντισυλληπτικών χαπιών
- Ανεπαρκής ύπνος
- Τριβή και ερεθισμός στο δέρμα
- Γενετική προδιάθεση
- Το κάπνισμα
- Εσωτερική φλεγμονή
Ποιες είναι οι φυσικές θεραπείες για την ακμή
Απλός καθαρισμός – Μπορείτε να δοκιμάσετε να καθαρίσετε το δέρμα σας με νερό και μετά να προσθέσετε μέλι στο δέρμα με ακμή.
Το μέλι καταπραΰνει το δέρμα, το έλαιο καρύδας βοηθά στην καταπολέμηση των βακτηρίων και των μύκητων, και το έλαιο tea tree βοηθά στην αναζωογόνηση του δέρματος.
Βρέξτε το δέρμα σας με χλιαρό νερό και κάντε μασάζ στο πρόσωπο και το λαιμό. Στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά και αφήστε το να στεγνώσει.
Χρησιμοποιήστε φυσικά προϊόντα καθαρισμού και καλλυντικών.
Τα εμπορικά προϊόντα περιέχουν αρκετά χημικά συστατικά όπως σιλικόνη, parabens, sulfates, panthenol, τοξικά μέταλλα όπως αλουμίνιο, BHA, BHT και συντηρητικά με βάση τη φορμαλδεΰδη.
Επαναφορά της ισορροπίας pΗ – Η τόνωση είναι ένα σημαντικό βήμα στη σωστή φροντίδα του δέρματος.
Βοηθά στην απομάκρυνση τυχόν υπολειμμάτων μετά τον καθαρισμό και βοηθά στην αποκατάσταση των φυσικών επιπέδων pH του δέρματος.
Ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε μηλόξυδο ως τονωτικό καθώς το μηλόξυδο είναι πλούσιο σε κάλιο, μαγνήσιο και άλλα διάφορα ένζυμα που σκοτώνουν τα βακτήρια στο δέρμα σας.
Η χρόνια ακμή μπορεί να είναι το αποτέλεσμα βακτηρίων και μυκήτων που συνεχίζουν να εξαπλώνονται και αναπτύσσονται στην επιφάνεια του δέρματος.
Χρησιμοποιήστε μάσκες θεραπείας – Για να ενυδατώσετε και να θεραπεύσετε το δέρμα σας, δοκιμάστε να εφαρμόσετε μάσκες 2-3 φορές την βδομάδα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αγνά υλικά όπως γιαούρτι, μέλι, κανέλα και αιθέρια έλαια για τη δημιουργία μιας καταπραϋντικής μάσκας.
Αυτή η φυσική μάσκα θα βοηθήσει στην ενυδάτωση του δέρματος και στην καταπολέμηση κοινών αιτιών της ακμής.
Απολέπιση τακτικά – Οι φραγμένοι πόροι και το νεκρό δέρμα συμβάλλουν στην ακμή. Είναι σημαντικό να απολεπίσετε σωστά για να αφαιρέσετε τη συσσώρευση.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι θαλασσινό αλάτι, μαύρη ζάχαρη, αλεύρι βρώμης και έλαιο καρύδας ή μέλι.
Το μέλι ή το έλαιο καρύδας θα βοηθήσει στη καταπολέμηση των βακτηρίων, των μυκήτων και της υπερανάπτυξης της candida στο δέρμα.
Τα υπόλοιπα συστατικά βοηθούν στην αποσύνδεση των πόρων και την απομάκρυνση του νεκρού δέρματος.
Χρησιμοποιήστε τοπικά το έλαιο Tea tree – Το έλαιο tea tree χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό και για τη θεραπεία πληγών.
Καταπολέμηση των βακτηρίων με Ιερό Βασιλικό – Το έλαιο ιερού βασιλικού έχει βρεθεί ότι καταπολεμεί την ακμή που προκαλείται από βακτήρια, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cosmetic Sciences.
Ενυδάτωση – Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έλαιο καρύδας για ενυδάτωση του δέρματος.
Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Biomaterials διαπίστωσε ότι το λαυρικό οξύ που βρίσκεται στο έλαιο καρύδας καταδεικνύει την ισχυρότερη βακτηριακή δράση κατά της ακμής που προκαλείται από βακτήρια.
Κατανάλωση προβιοτικών
Τα ζωντανά φιλικά βακτήρια, προβιοτικά υποστηρίζουν την υγιή πέψη και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ βελτιώνουν την υγεία του δέρματος καταπολεμώντας την ακμή.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Dermatology Online Journal, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα προβιοτικά τρόφιμα και τα συμπληρώματα είναι πολλά υποσχόμενα και ασφαλείς θεραπείες για την ακμή.
Βότανο Guggul – Είναι μια ρητινώδης ουσία που προέρχεται από το φυτό Commiphora mukul και χρησιμοποιείται ευρέως στην Αγιουρβέδα.
Σε ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές το guggul βοήθησε στη μείωση της ακμής και του λιπαρού δέρματος.
Κατανάλωση υγιεινής Διατροφής χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη – Η κατανάλωση χαμηλής γλυκαιμικής διατροφής, δηλαδή δεν περιλαμβάνει επεξεργασμένα προϊόντα και προσθήκη ζάχαρης είναι μια από τις καλύτερες εγχώριες θεραπείες για την ακμή, επειδή μπορεί να συμβάλει στην πρόληψή της.
Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι είναι μία αριθμητική τιμή που αποδίδεται σε υδατανθρακούχα τρόφιμα και δείχνει κατά πόσο το τρόφιμο αυξάνει την γλυκόζη του αίματος.
Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι το γλυκαιμικό φορτίο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ακμή.
Τι συστήνετε για κατανάλωση;
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μούρων και φρούτων
- Αύξηση των ψαρικών ειδών
- Κατανάλωση Υγιεινών λιπών, άγριος σολομός, αβοκάντο
- Προσθέστε στο διαιτολόγιο σας τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο όπως κεφίρ, γιαούρτι, σπόρους κολοκύθας και κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής.
- Κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες καθώς οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν τον καθαρισμό του παχέος εντέρου και την ανάπτυξη των καλών φιλικών βακτηρίων στο έντερο.
- Κατανάλωση τροφών πλούσιες σε βιταμίνη Α όπως το σπανάκι, καρότο και συκωτάκι.
- Προσθέστε γάλα και γιαούρτι κατσικίσιο
Αιθέρια έλαια – Τα αιθέρια έλαια μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα σημάδια ακμής.
Για τις ουλές της ακμής μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έλαιο σπόρων τριαντάφυλλου ή έλαιο σπόρων καρότου, έλαιο καρύδας, έλαιο λεβάντας.
Για να βοηθήσετε φυσικά στη θεραπεία των ουλών της ακμής, μπορείτε να φτιάξετε μια πάστα από:
- ακατέργαστο μέλι
- αιθέριο έλαιο λεβάντας
- έλαιο tea tree
- έλαιο frankincense
Διαβάστε επίσης: Έκζεμα και φυσικές θεραπείες
Leave a comment