Τι είναι η ελκώδης κολίτιδα;
Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει το παχύ έντερο και την κάτω πεπτική οδό.
Θεωρείται ότι προκαλείται από την απώλεια της εντερικής χλωρίδας και επηρεάζεται αρνητικά από το οξειδωτικό στρες.
Τα συμβατικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της ελκώδους κολίτιδας περιλαμβάνουν αμινοσαλικυλικά, κορτικοστεροειδή και κυκλοσπορίνη.
Οι εναλλακτικές και πιο φυσικές θεραπείες περιλαμβάνουν προβιοτικά και ιχθυέλαια.
Τα περισσότερα άτομα με ελκώδη κολίτιδα είναι κατά κανόνα έφηβοι και νέοι ενήλικες 15-35 ετών, παρουσιάζει όμως και μία δεύτερη αύξηση της συχνότητας της μετά την ηλικία των 50 ετών.
Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Ήπια μέχρι σοβαρή διάρροια
- Αναιμία
- Ήπιες σοβαρές κράμπες
- Φουσκώματα
- Δυσκοιλιότητα
- Πυρετός
- Ταχεία απώλεια βάρους (σε σοβαρές περιπτώσεις)
- Δερματικές αλλοιώσεις
- Πόνοι στις αρθρώσεις
Ποιες είναι οι αιτίες της ελκώδης κολίτιδας;
- Κάπνισμα: Τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό κάπνισμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ελκώδης κολίτιδας.
- Διατροφή: Μία διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να επηρεάσει την εκδήλωση συμπτωμάτων ελκώδους κολίτιδας.
- Στρες: Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της ζωής, το χρόνιο άγχος και η κατάθλιψη έχουν όλα συνδεθεί με ελκώδη κολίτιδα.
- Οξειδωτικό στρες: Το οξειδωτικό στρες είναι γνωστό ότι επιδεινώνει τα συμπτώματα και αυξάνει τα περιστατικά υποτροπής σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα.
- Χρήση φαρμάκων: Τα αντιβιοτικά έχουν συχνά καταστροφικές επιδράσεις στη εντερική χλωρίδα και τα άτομα που λαμβάνουν υψηλές ποσότητες αντιβιοτικών αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου.
- Κληρονομικότητα: Παρόλο που η ελκώδης κολίτιδα δεν είναι μία καθαρά κληρονομική έχει μία κληρονομική προδιάθεση αφού εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα της ίδιας οικογένειας και ειδικά σε δίδυμα αδέρφια.Οι συγγενείς πρώτου βαθμού έχουν τριπλάσιες έως εικοσαπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ελκώδη κολίτιδα.
Ποιες είναι οι φυσικές θεραπείες;
Τζίντζερ
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Complementary Therapies in Medicine υποστηρίζει ότι το τζίντζερ ή η ρίζα τζίντζερ μπορεί να έχει θεραπευτική αξία στη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας, μιας νόσου που επιδεινώνεται από το οξειδωτικό στρες.
Υπάρχουν αρκετές μελέτες που υποστηρίζουν ότι το τζίντζερ περιλαμβάνει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδης, αντιδιαβητικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αποτελεσματική διαχείριση του πόνου, μείωση της χοληστερόλης και σαν αντιβακτηριακό.
Κουρκουμίνη
Όταν συνδυάστηκαν με αμινοσαλικυλικά φάρμακα τα συμπληρώματα κουρκουμίνης αποδείχθηκαν αποτελεσματικά στη διατήρηση της ύφεσης σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα.
Προβιοτικά
Όπως και η κουρκουμίνη, τα συμπληρώματα προβιοτικών αποδείχθηκε χρήσιμη για τη διατήρηση της ύφεσης της ελκώδους κολίτιδας.
Ιχθυέλαιο
Το ιχθυέλαιο έχει αντιφλεγμονώδη δράση σε ιστούς που επηρεάζονται από ελκώδη κολίτιδα.
Ρεσβερατρόλη
Τα αποτελέσματα σε έρευνες υποστηρίζουν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει σε μείωση των επιπέδων των βασικών φλεγμονωδών δεικτών στο πλάσμα.
Διατροφή
Είναι σημαντικό η διατροφή σας να αποτελείται από τροφές που να μην είστε δυσανεξικοί διότι μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της κολίτιδας.
Μασήστε καλά τις τροφές, καταπίνετε μικρές μπουκιές, μην πειραματίζεστε με εισαγωγή πολλών τροφών που μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα της κολίτιδάς σας σε μια χρονική περίοδο.
Να εισάγετε μια νέα τροφή κάθε φορά και να παρατηρείτε τις αντιδράσεις του οργανισμού σας.
Κατανάλωση άφθονων υγρών
Είναι σημαντικό να καταναλώνεται άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της μέρας για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την αφυδάτωση.
Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγονται το αλκοόλ και η καφεΐνη καθώς προκαλούν κατακράτηση υγρών.
Βελονισμός
Ο βελονισμός χρησιμοποιείται παραδοσιακά στη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου στην Κίνα και εφαρμόζεται όλο και περισσότερο στις δυτικές χώρες.
Μελέτες υποστηρίζουν ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γενικής ευημερίας και την ποιότητας ζωής των ατόμων με ελκώδη κολίτιδα.
Αιθέρια Έλαια
Η χρήση αιθέριων ελαίων όπως η μέντα, μάραθο και τζίντζερ μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους.
Διαβάστε επίσης: Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου – Τι τροφές πρέπει να αποφεύγονται;
Leave a comment