Εντεροψυχολογικό Σύνδρομο (GAPS)
Το πρωτόκολλο GAPS αναπτύχθηκε από τη Dr. Natasha Campbell-McBride, νευρολόγο με μεταπτυχιακό τίτλο στη διατροφή.
Στόχος του πρωτοκόλλου Εντεροψυχολόγικό σύνδρομο GAPS είναι η ίαση του εντέρου, η αποίκησή του με καλά βακτήρια και η απομάκρυνση των τοξινών. Το πρωτόκολλο αποτελείται από 3 μέρη:
- Θεραπευτική διατροφή
- Συμπληρώματα
- Αποτοξίνωση
Η διατροφή GAPS βασίζεται στη Διατροφή Εξειδικευμένων Υδατανθράκων (SCD), ένα διατροφικό σχήμα το οποίο αναπτύχθηκε για να βοηθήσει τα αυτιστικά παιδιά.
Η διατροφή GAPS επικεντρώνεται στη θεραπεία και την επούλωση της εντερικής επένδυσης με την απομάκρυνση όλων των τροφών,
που την επιβαρύνουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και την εισαγωγή τροφών όπως θεραπευτικών ζωμών από οστά, τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση και προβιοτικών ώστε να αποκατασταθεί η εντερική χλωρίδα.
Στην εισαγωγική φάση, η οποία είναι απαραίτητη για τα άτομα με σοβαρά πεπτικά προβλήματα,
επουλώνεται το έντερο και στην πλήρη φάση επιτυγχάνεται η σωστή αναλογία καλών και κακών βακτηρίων.
Πρόκειται για μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, λιπαρά, προβιοτικά και απλούς υδατάνθρακες.
Η διατροφή περιλαμβάνει κρέατα, αυγά και ψάρια, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, προϊόντα τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση, καρπούς και σπόρους, σκόρδο, μυρωδικά, βούτυρο, λάδι καρύδας και ελαιόλαδο (ψυχρής έκθλιψης).
Η εισαγωγή τροφών γίνεται σταδιακά και τελευταίοι προστίθενται οι σύνθετοι υδατάνθρακες (όσπρια, πατάτες, δημητριακά χωρίς γλουτένη).
Δεν χρειάζονται πολλά συμπληρώματα αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σημαντικά για τη θεραπεία.
Οι μέθοδοι αποτοξίνωσης περιλαμβάνουν φρεσκοστυμμένους χυμούς και πρακτικές όπως σάουνα, μπάνιο με άλατα Epsom και κλύσματα.
Σύμφωνα με τη γιατρό Campbell-McBride, υπάρχει απόλυτη σύνδεση μεταξύ νευρολογικών διαταραχών και της κατάστασης του πεπτικού συστήματος.
Τα άτομα με αυτισμό, ΔΕΠΥ/ΔΕΠ, άσθμα, έκζεμα, αλλεργίες, δυσπραξία ή δυσλεξία έχουν πάντοτε πεπτικές διαταραχές οι οποίες οφείλονται στη διαταραχή της ισορροπίας των εντερικών βακτηρίων.
Εκτός από τις μαθησιακές δυσκολίες της παιδικής ηλικίας (αυτισμός, ΔΕΠΥ/ΔΕΠ, δυσλεξία, δυσπραξία και διάφορα προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς),
υπάρχει άλλη μια ομάδα καταστάσεων οι οποίες εντάσσονται στο Σύνδρομο GAP.
Αυτές οι καταστάσεις είναι η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη, οι διατροφικές διαταραχές, η μανιοκατάθλιψη ή η διπολική διαταραχή και η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή.
Ποιοι παράγοντες διαταράσσουν την εντερική χλωρίδα και οδηγούν σε έλλειψη θρέψης,
καταστροφή του πεπτικού τοιχώματος και διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος;
1. Μια διατροφή πλούσια σε ίνες από δημητριακά, ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες τρέφει τους μύκητες και τα παθογόνα βακτήρια
2. Αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά, παυσίπονα, στεροειδή και άλλα φάρμακα
3. Στρες
4. Άλλοι παράγοντες όπως:
- προχωρημένη ηλικία
- αλκοολισμός
- μόλυνση
- η έκθεση σε τοξικές ουσίες
- εποχιακοί παράγοντες
- η έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία και ακραίες κλιματολογικές συνθήκες
- κάποιο χειρουργείο
- χημειοθεραπεία έχουν όλα σοβαρές συνέπειες στα φιλικά μας βακτήρια.
Στο βιβλίο της, η Dr Campbell-McBride αναλύει με απλό τρόπο τι είναι το Εντεροψυχολογικό Σύνδρομο, πώς αναπτύσσεται και πώς να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά με ένα διατροφικό πρωτόκολλο.
Εξηγεί αναλυτικά τις φάσεις της διατροφής Εντεροψυχολογικό Σύνδρομου και προσφέρει λίστα με συνταγές.
Αναλύονται οι διατροφικές διαταραχές, οι δυσκολίες σίτισης, τα διατροφικά συμπληρώματα (προβιοτικά, μουρουνέλαιο, λιπαρά, συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων), η αποτοξίνωση, ο ρόλος της γενετικής καθώς και των εμβολίων.
Τέλος, γίνεται αναφορά στο ανοσοποιητικό σύστημα, τον μητρικό θηλασμό, την εισαγωγή στέρεων τροφών στα μωρά και την εντερική χλωρίδα της εγκύου, τις μολύνσεις του αυτιού και την εκπαίδευση των παιδιών με GAPS.
Το βιβλίο της Dr Campbell-McBride “Εντεροψυχολογικό Σύνδρομο (GAPS), Φυσική Θεραπεία για αυτισμό, ΔΕΠΥ/ΔΕΠ, δυσλεξία, δυσπραξία, κατάθλιψη και σχιζοφρένεια”κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αιακιδών.
Διαβάστε επίσης: Αγκαλιάζω: Μορφή επικοινωνίας και τα οφέλη στην Υγεία
Δείτε επίσης: The REAL Future of Food I Dr. Natasha Campbell-McBride