Κέρασος των πτηνών ή κερασιά και τα οφέλη της για την υγεία

Κέρασος των πτηνών ή κερασιά και τα οφέλη της για την υγεία

Η κερασιά (cerasus avium ή prunus avium) είναι δέντρο φυλλοβόλο, ιθαγενές της Ευρώπης από όπου μεταφέρθηκε και στη Βόρεια Αμερική.

Ευδοκιμεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και αντέχει πιο πολύ στο κρύο από άλλα πυρηνόκαρπα δέντρα, δεν ευδοκιμεί όμως στις ξηρές και θερμές περιοχές, όπου εμβολιάζεται πάνω στην αγριοκερασιά.

Υπάρχουν 2 ποικιλίες κερασιάς, τα σκληρόσαρκα ή τραγανά ή πετροκέρασα και τα μαλακόσαρκα κόκκινα ή μαύρα.

Ο καρπός των κερασιών είναι δημοφιλή λόγω των γλυκών και ζουμερών χαρακτηριστικών τους αλλά υπάρχουν αρκετές έρευνες που αποδεικνύουν τα ευεργετικά οφέλη τους για την υγεία.

Μερικά από τα οφέλη τους για την υγεία περιλαμβάνουν με μείωση οξειδωτικού στρες, της φλεγμονής, μείωση μυϊκού πόνου, μείωση LDL χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης, συμπτώματα αρθρίτιδας και ύπνου. 

Τα κεράσια αποτελούν ένα εύγεστο φρούτο, δροσιστικό με χωνευτικές και αντισηπτικές ιδιότητες που αποτοξινώνουν τον οργανισμό και καθαρίζουν το αίμα.

Τα φύλλα της κερασιάς έχουν καθαρτικές και σε εξωτερική χρήση επουλωτικές ιδιότητες.

Ιστορία κερασιάς

Η κερασιά ήταν γνωστή στην αρχαιότητα. Αναφέρεται ότι ο Λυσίμαχος ο διάδοχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είχε εισάγει το κεράσι από τη Μ. Ασία ως ένα ωραίο ζουμερό φρούτο που τρώγεται χωρίς να ψηθεί.

Τα κεράσια αναφέρονται από τον Διοσκουρίδη ως καρπός ευκοίλιος.

Ποια είναι τα συστατικά της κερασιάς;

Ο φλοιός της κερασιάς περιέχει φλωριδιξίνη.

Από εντομές του φλοιού ρέει ένα κόμμι ανάλογο με το αραβικό κόμμι που περιέχει κερασίνη.

Τα κεράσια περιέχουν βιταμίνες Α και C, πολύτιμα ιχνοστοιχεία, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και κυανιούχα συστατικά, φυτικές ίνες.

Περιέχει ανθοκυανίνες, κερσετίνη, καροτενοειδή και μελατονίνη.

Ποια είναι τα οφέλη της για την υγεία;

Προώθηση της απώλειας βάρους

Τα κεράσια είναι χαμηλά σε θερμίδες και οι έρευνες υποστηρίζουν ότι μπορούν να μειώσουν την συγκέντρωση λίπους στο αίμα.

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medical Food υποστήριξε ότι η πρόσληψη σκόνης κερασιών μπορεί να συσχετιστεί με:

  • μειωμένη συγκέντρωση λιπών στο αίμα
  • μειωμένο ποσοστό λιπώδης μάζας και υποδόριου λίπους
  • μειωμένη φλεγμονή στο σώμα.

Καρδιαγγειακή υγεία

Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα κεράσια είναι γνωστό ότι βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν αναφέρεται ότι τα κεράσια μπορούν να ενεργοποιήσουν τους υποδοχείς ενεργοποίησης πολλαπλασιαστή υπεροξειδίου (PPAR) σε πολλούς από τους ιστούς του σώματος.

Τα PPAR ρυθμίζουν γονίδια που εμπλέκονται στο μεταβολισμό του λίπους και της γλυκόζης και όταν τροποποιηθούν μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Υπάρχουν αρκετά συνταγογραφούμενα φάρμακα που δρουν με τον ίδιο τρόπο αλλά έχουν σοβαρές παρενέργειες όπως είναι η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό.

Επίσης οι ανθοκυανίνες και οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα κεράσια συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο, βελτιώνοντας τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

Υψηλή πηγή αντιοξειδωτικών

Οι ανθοκυανίνες και η κυανιδίνη είναι δύο συστατικά των κερασιών που παρέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Αυτά τα συστατικά καθιστούν τα κεράσια ως μια υψηλή αντιοξειδωτική τροφή.

Έρευνες αναφέρουν ότι οι ανθοκυανίνες διαθέτουν εκτός από ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντιφλεγμονώδης ιδιότητες.

Μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη των όγκων και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου.

Ένα άλλο από τα οφέλη των κερασιών είναι ότι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που επηρεάζουν τα μάτια.

Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και το γλαύκωμα προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες.

Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας είναι απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία και θολή όραση που σχετίζεται με βλάβη στην ωχρά κηλίδα ή στο κέντρο του ματιού.

Μπορεί τελικά να επηρεάσει την ικανότητα του ατόμου να διαβάζει και να εκτελεί πολλές καθημερινές εργασίες.

Το γλαύκωμα προκαλείται από συσσώρευση υγρού στο μάτι που ασκεί πίεση στο οπτικό νεύρο, τον αμφιβληστροειδή και τον φακό.

Η πίεση μπορεί να βλάψει μόνιμα το μάτι εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Τα κεράσια χρησιμεύουν ως μια φυσική θεραπεία για τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και φυσική θεραπεία για το γλαύκωμα.

Αυτό συμβαίνει λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών τους που βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης των ματιών.

Επίσης τα κεράσια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του δέρματός, την ελαστικότητα και να μειώσουν τα σημάδια γήρανσης.

Ουρική αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια επώδυνη, αρθριτική πάθηση που πλήττει κυρίως τα δάκτυλα.

Το μεγάλο δάκτυλο γίνεται άκαμπτο, φλεγμονώδη και επώδυνο ως αποτέλεσμα της περίσσειας ουρικού οξέος.

Αυτό οδηγεί σε σχηματισμό κρυστάλλων στις αρθρώσεις.

Αυτά τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος ονομάζονται υπερουριχαιμία και ο πόνος προέρχεται από τη φυσική αντιφλεγμονώδη αντίδραση του σώματος στους κρυστάλλους.

Τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, νεφρική νόσο και καρδιακές παθήσεις.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Arthritis & Rheumatism υποστήριξε ότι το εκχύλισμα κερασιού συσχετίστηκε με 35% χαμηλότερο κίνδυνο προσβολής από ουρική αρθρίτιδα.

Μείωση φλεγμονής

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of International Society of Sports Nutrition αξιολόγησε την ικανότητα των κερασιών να μειώσουν τη μυϊκή βλάβη και τον πόνο κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρουν ότι υπήρχε διαφορά στα άτομα που κατανάλωσαν κεράσια πριν το αγώνα σε σχέση με τον πόνο.

Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των ξινών κερασιών.

Ο μυϊκός πόνος μετά την εκτέλεση ελαχιστοποιήθηκε επειδή τα κεράσια μπόρεσαν να μειώσουν τη φλεγμονή.

Υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο

Τα κεράσια είναι πλούσια σε κάλιο που είναι ένα συστατικό ζωτικής σημασίας για την καρδιά, νεφρά, εγκέφαλο καιμυϊκό ιστό.

Το κάλιο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ανακουφίζει την υπέρταση και την υψηλή αρτηριακή πίεση, μειώνει τις μυϊκές κράμπες και βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη.

Επιπλέον, τα κεράσια είναι ευεργετικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή παρέχουν κάλιο, το οποίο είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η ισορροπία υγρών καθώς αυξάνεται ο όγκος του αίματός σας.

Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται όταν ο χόνδρος μεταξύ των οστών και των αρθρώσεων φθείρεται.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Osteoarthritis Research Center αξιολόγησε 58 μη διαβητικούς ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα που κατανάλωναν εκχύλισμα κερασιού καθημερινά για έξι εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το εκχύλισμα κερασιού μπορεί να παρέχει ανακούφιση από τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας.

Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Cell Stress & Chaperones διαπίστωσε ότι όταν οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα που έλαβαν εκχύλισμα κερασιού, παρουσίασαν σημαντικά λιγότερο πόνο στις αρθρώσεις.

Ύπνος

Ο χυμός κερασιού περιέχει υψηλά επίπεδα φυτοχημικών,συμπεριλαμβανομένης της μελατονίνης, ενός μορίου που είναι κρίσιμο στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης.

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τον επίφυση, έναν μικρό αδένα στον εγκέφαλο και βοηθά στον έλεγχο των κύκλων ύπνου και αφύπνισης.

Η θεραπεία με χυμό κερασιού μπορεί να βοηθήσει σε σημαντικές αυξήσεις του συνολικού χρόνου ύπνου και της αποτελεσματικότητας του ύπνου.

Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ο χυμός κερασιού μπορεί να ωφελήσει τον τρόπο ύπνου και να βοηθήσει άτομα με διαταραγμένο ύπνο ή όσους δεν μπορούν να κοιμηθούν.

Τρόπος κατανάλωσης

Τα κεράσια τρώγονται κυρίως ως φρέσκα φρούτα αλλά υπάρχουν και σε μορφή κονσερβοποιημένων τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή γλυκών.

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουμε σπιτική μαρμελάδα, ως γλυκό του κουταλιού.

Τα κουκούτσια των κερασιών χρησιμοποιούνται για να δίνουν άρωμα στο μπράντυ.

Διαβάστε επίσης: Νεκταρίνια και τα οφέλη τους για την Υγεία

Δείτε επίσης: Top Health Benefits of Cherries 🍒 (2020) – Cherry Nutrition Facts and Health Benefits

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *