Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια αυτοάνοση φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει τις αρθρώσεις και άλλα μέρη του σώματος.
Στη νόσο της ρευματοειδής αρθρίτιδας, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς και τα όργανα του σώματος και προκαλεί φλεγμονή.
Η κύρια αιτία της ρευματοειδής αρθρίτιδας είναι η φλεγμονή, η οποία προκαλείται από αυτοάνοσες αντιδράσεις και προκαλεί επιδείνωση των αρθρώσεων με τη πάροδο του χρόνου.
Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας εκτιμά ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα προσβάλλει το 0.3 – 1 % (23.7 εκατομμύρια) του παγκόσμιου πληθυσμού.
Τα συμπτώματα της ρευματοειδής αρθρίτιδας είναι:
- Συνεχής πόνος και οίδημα στις αρθρώσεις
- Δυσκαμψία
- Κόπωση, κατάθλιψη
- Αναιμία
- Συμπτώματα γρίπης, εξάψεις
- Οφθαλμική φλεγμονή
- Φλεγμονή σε άλλα μέρη του σώματος (καρδία, πνεύμονες, δέρμα)
Σύμφωνα με τη συμβατική ιατρική δεν υπάρχει θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, μόνο τρόποι διαχείρισης των συμπτωμάτων και της φλεγμονής.
Οι αιτίες της ρευματοειδής αρθρίτιδας προκαλούνται από ένα συνδυασμό παραγόντων που σχετίζονται:
- Γενετικούς παράγοντες (αδύνατα γονίδια)
- Κακή υγεία του εντέρου (Σύνδρομο Διαρρέοντος εντέρου)
- Κακή διατροφή (Απλοί υδατάνθρακες, τηγανιτά τρόφιμα, υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης)
- Τροφικές δυσανεξίες
- Αυξημένο σωματικό βάρος
- Τοξικότητα
- Χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα
- Κάπνισμα
Υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες υγείας, κυρίως ολιστικοί θεραπευτές που υποστηρίζουν ότι τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι χρήσιμο να ακολουθήσουν μια ολιστική προσέγγιση για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Αυτό συμπεριλαμβάνει:
- τη βελτίωση της διατροφής τους
- να είναι ενεργοί σε φυσικές δραστηριότητες
- διαχείριση του ύπνου και του στρες
- έλεγχος του πόνου με φυσικές εναλλακτικές θεραπείες
- μείωση της φλεγμονής με συμπληρώματα
Πιο κάτω αναφέρονται φυσικές θεραπείες που μπορείτε να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της ρευματοειδής αρθρίτιδας:
Αντιφλεγμονώδη διατροφή
Η κατανάλωση μιας αντιφλεγμονώδης διατροφής μπορεί να βοηθήσει στα συμπτώματα που προκαλεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει υγιή λίπη όπως ελαιόλαδο, έλαιο καρύδας, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τροφές ψηλής περιεκτικότητας σε θείο και ωμέγα 3 λιπαρά, ψαρικά είδη, ξηροί καρποί, διάφορους σπόρους.
Συστίνεται να αποφεύγετε τις τροφές που προκαλούν φλεγμονή όπως:
- επεξεργασμένους υδατάνθρακες
- συνθετικά τροφίμων
- υδρογωνομένα τρανς λιπαρά
- φαγητά ταχύας εξυπηρέτησης
- κοινά αλλεργιογόνα όπως η γλουτένη και τα παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα
Φυσική δραστηριότητα
Παρόλο που η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει έξαρση του πόνου σε συνδυασμό με τις σωματικές κινήσεις, η καθημερινή ενεργός φυσική δραστηριότητα είναι πολύ σημαντική για τον έλεγχο των συμπτωμάτων και τη διαχείριση της φλεγμονής των αρθρώσεων.
Αρκετοί επαγγελματίες υγείας συστήνουν ότι οι καλύτερες ασκήσεις που έχουν χαμηλό αντίκτυπο και δεν προκαλούν πόνο και ευαίσθητες αρθρώσεις είναι η ποδηλασία, περπάτημα, κολύμπι και το πιλάτες.
Διαχείριση Άγχους και Επαρκής ύπνος
Ο επαρκής ύπνος και ο περιορισμός του συναισθηματικού στρες επιτρέπουν στις αρθρώσεις να επουλωθούν καλύτερα και είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε επεισόδια αυξημένης φλεγμονής, πρηξίματος, δυσκαμψίας και πόνου.
Μελέτες υποστηρίζουν ότι με την εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης – βαθιές αναπνοές, πιλάτες και τεντώματα μπορεί να έχετε καλύτερη προστασία από επώδυνα επεισόδια, καθώς αυτά βοηθούν τους μυς να χαλαρώσουν, ισορροπία των ορμονών, μείωσης της κορτιζόλης και μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Φυσικός έλεγχος του πόνου
Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν διάφορες φυσικές τεχνικές μείωσης του πόνου όπως το μασάζ, ο βελονισμός, διάφορα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται στο δέρμα και συμβάλλουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Τα αιθέρια έλαια για την αρθρίτιδα περιλαμβάνουν τζίντζερ, πορτοκάλι, μύρο, λιβάνι και κουρκουμά.
Διατροφικά συμπληρώματα
Υπάρχουν αρκετά αντιφλεγμονώδη συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου της αρθρίτιδας όπως είναι το εκχύλισμα κουρκουμάς και τζίντζερ, τα ωμέγα 3 λιπαρά, πρωτεολυτικά ένζυμα, η θειική γλυκοζαμίνη, το MSM και η boswellia.
Διαβάστε επίσης: ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ – ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ!
Δείτε επίσης: What Is Rheumatoid Arthritis?
Leave a comment