Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, επαναλαμβανόμενη, φλεγμονώδης διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει το δέρμα, τα νύχια και τις αρθρώσεις.
Η ψωρίαση πήρε το όνομά της από τη λέξη ‘’ψώρος’’ που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει ‘’λέπι’’.
Λόγω της πάθησης αυτής, τα δερματικά κύτταρα, τα λεγόμενα κερατινοκύτταρα, δημιουργούν σκληρά στην αφή ”μπαλώματα”.
Αυτές ονομάζονται ψωριασικές πλάκες, που αποβάλλονται από το σώμα μας με τη μορφή νιφάδων ή λεπιών και προκαλούν φαγούρα.
Τα σημεία που προσβάλλονται συνηθέστερα είναι οι αγκώνες, τα γόνατα, το κρανίο, το κατώτερο σημείο της μέσης μας, οι παλάμες και τα πέλματα.
Επηρεάζει περίπου το 2% του πληθυσμού στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή.
Όσον αφορά τα αίτια, μπορεί να υπάρχει γενετική τάση.
Το βασικό πρόβλημα με την ψωρίαση είναι ότι τα νέα κύτταρα του δέρματος σχηματίζονται πιο γρήγορα από το συνηθισμένο, προκαλώντας συσσωρεύσεις ζωντανών κυττάρων.
Αυτά δημιουργούν πυκνές κηλίδες δέρματος καλυμμένες με νεκρά, ξεφλουδισμένα κύτταρα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ψωρίασης;
- ερυθρές κηλίδες δέρματος που καλύπτονται από αργυρόχρωμές φολίδες
- ξηρό, σκασμένο δέρμα που μπορεί να αιμορραγεί
- κνησμό, αίσθημα καύσου ή ευαισθησία
- αποχρωματισμός στα δάκτυλα και τα νύχια των ποδιών ή ανάπτυξη μυκητών στα νύχια
Ωστόσο, η ψωρίαση δεν προσβάλλει μόνο το δέρμα.
Αν και οι ψωριασικές πλάκες εμφανίζονται στο δέρμα σας, οι επιπτώσεις της ψωρίασης μπορεί να είναι πολύ πιο γενικευμένες.
- Ο πόνος και ο κνησμός που προκαλούνται από τις πλάκες μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής
- Ο συναισθηματικός αντίκτυπος μπορεί να είναι σημαντικός
- Πόνος στις αρθρώσεις και φλεγμονή – αυτό είναι κοινό μεταξύ της ψωριακής αρθρίτιδας και επηρεάζει το 10-30% των ατόμων με οποιονδήποτε μορφή ψωρίασης
- Επιδείνωση της ανοσολογικής λειτουργίας
- Η ψωρίαση μπορεί να συμβάλει στην επανεμφάνιση λοιμώξεων, στην αργή επούλωση του δέρματος και στη μόνιμη βλάβη του δέρματος
- Κούραση – εξάντληση
- Πεπτικά προβλήματα
- Διάφορες αλλεργίες
Ποιες είναι οι αιτίες της ψωρίασης;
Όπως και άλλες αυτοάνοσες διαταραχές, η ψωρίαση προκαλείται από συνδυασμό διαφορετικών παραγόντων.
Οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας δεν είναι σίγουροι για το τι ακριβώς οδηγεί τους περισσότερους ανθρώπους να αναπτύξουν ψωρίαση.
Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη ψωρίασης περιλαμβάνουν:
- Γενετικοί παράγοντες – οι επιστήμονες έχουν πλέον εντοπίσει περίπου 25 γενετικές παραλλαγές που καθιστούν ένα άτομο πιο πιθανό να αναπτύξει ψωριασική νόσο.
Σύμφωνα με το National Psoriasis Foundation, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι:
- τουλάχιστον το 10% των ανθρώπων κληρονομούν ένα ή περισσότερα από τα γονίδια που θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε ψωρίαση.
Ωστόσο, μόνο το 2 – 3 % του πληθυσμού αναπτύσσει τη νόσο.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι για να αναπτύξει ένα άτομο ψωρίαση πρέπει να υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων όπως:
- Συναισθηματικό και σωματικό στρες – το στρες αναστατώνει όλα τα φυσιολογικά συστήματα του οργανισμού
- Υψηλά επίπεδα φλεγμονής και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και συγκεκριμένα η ενεργοποίηση των Τ λεμφοκυττάρων που οδηγεί στην απελευθέρωση κυτοκινών
- Κακή διατροφή και δυσκολία στην πέψη λιπών και πρωτεϊνών
- Ορμονικές αλλαγές (όπως η εφηβεία, η εγκυμοσύνη ή η εμμηνόπαυση)
- Ανεπάρκεια σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως ανεπάρκεια βιταμίνης Δ3
- Κακή ηπατική λειτουργία
- Αντιδράσεις σε ορισμένη φαρμακευτική αγωγή
Ποιες είναι οι φυσικές θεραπείες για αντιμετώπιση της ψωρίασης;
Κατανάλωση αντιφλεγμονώδης διατροφής
Πολλοί άνθρωποι βλέπουν μεγάλες βελτιώσεις στα συμπτώματα ψωρίασης όταν αποτοξινώσουν σωστά το σώμα τους και τρώνε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Μερικές από τις καλύτερες τροφές για τη διευκόλυνση των συμπτωμάτων ψωρίασης και τη μείωση των αυτοάνοσων αντιδράσεων περιλαμβάνουν:
Προβιοτικά τρόφιμα: Ωμά, καλλιεργημένα γαλακτοκομικά (όπως κεφίρ, αμασάι, γιαούρτι) και καλλιεργημένα λαχανικά υποστηρίζουν την πέψη, μειώνουν τη φλεγμονή και ενισχύουν την ανοσία.
Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις φυτικές τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.
Αυτά είναι τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, σπόρους και ξηρούς καρπούς.
Λιπαρά Ψάρια: Ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα είναι παραδείγματα ψαριών με υψηλά αντιφλεγμονώδη ω-3 λιπαρά.
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο: Ο ψευδάργυρος είναι κρίσιμος για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος.
Οι καλές πηγές περιλαμβάνουν σπόρους κολοκύθας, βοδινό κρέας που τρέφεται με γρασίδι, σπόρους και όσπρια.
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Δ και βιταμίνη Α: Λαχανικά και φρούτα με έντονο χρώμα είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης Α, συμπεριλαμβανομένων των φυλλωδών χόρτων, των μούρων και του μπρόκολου.
Έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη Α είναι κρίσιμη για την επούλωση του δέρματος και λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό που μειώνει τη φλεγμονή.
Η βιταμίνη Δ επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και τα κύτταρα του δέρματος με θετικούς τρόπους και μπορεί να ληφθεί από αυγά χωρίς κλουβί, νωπό γάλα και ορισμένα μανιτάρια.
Από την άλλη πλευρά, τα τρόφιμα που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ψωρίασης και να συμβάλουν σε αυτοάνοσες αντιδράσεις περιλαμβάνουν:
Κοινά αλλεργιογόνα: Τα συμβατικά γαλακτοκομικά προϊόντα και η γλουτένη μπορούν και τα δύο να προκαλέσουν ευαίσθητες ή τροφικές αλλεργίες στο πεπτικό σύστημα που προκαλούν φλεγμονή.
Πολλοί άνθρωποι με ψωρίαση δυσκολεύονται να αφομοιώσουν την καζεΐνη Α1, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο αγελαδινό γάλα.
Αντ ‘αυτού, αναζητήστε καλλιεργημένα προϊόντα κατσικίσιου γάλακτος όπως κεφίρ ή γιαούρτι.
Αντί να καταναλώνετε τρόφιμα με γλουτένη μπορείτε να δοκιμάστε άλλα δημητριακά όπως είναι το φαγόπυρο, ο αμάραντος, το κεχρί και η κινόα.
Επεξεργασμένα κρέατα: Αυτά τείνουν να είναι χαμηλότερα σε θρεπτικά συστατικά και υψηλότερα σε ωμέγα-6 λιπαρά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή.
Υδρογονωμένα έλαια και τηγανητά τρόφιμα: Βρίσκονται στα περισσότερα συσκευασμένα ή φαστ φουντ.
Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να είναι δύσκολο να αφομοιωθούν για άτομα με ψωρίαση και είναι πολύ υψηλά σε ωμέγα-6, τα οποία οι περισσότεροι άνθρωποι ήδη παίρνουν πάρα πολύ.
Έκθεση στον ήλιο για τουλάχιστον 20 λεπτά καθημερινά
Η λήψη 20 λεπτών ηλιοφάνειας καθημερινά, 3-4 ημέρες την εβδομάδα, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα της ψωρίασης αυξάνοντας τα επίπεδα βιταμίνης Δ.
Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη Δ αλλάζει τον τρόπο ανάπτυξης των κυττάρων και μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της παραγωγής κυττάρων του δέρματος σε άτομα με ψωρίαση.
Αυτό βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ψωρίασης όπως το παχύ δέρμα και την απολέπιση.
Η βιταμίνη Δ επηρεάζει επίσης θετικά τον τρόπο λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να μειώσει τις αυτοάνοσες αντιδράσεις ή τη φλεγμονή.
Αντιμετώπιση στρες
Τόσο το συναισθηματικό όσο και το σωματικό στρες μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη της ψωρίασης ή τα συμπτώματα της ψωρίασης να χειροτερεύσουν.
Τα άτομα με ψωρίαση που χρησιμοποιούν τεχνικές χαλάρωσης και προσπαθούν να μειώσουν το άγχος συνήθως παρατηρούν βελτιώσεις στα συμπτώματα.
Αυτό είναι θετικό αν ληφθεί υπόψη ότι η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση διαταραχή.
Οι αυτοάνοσες διαταραχές επιδεινώνονται συχνά από το στρες λόγω του πώς η αντίδραση «μάχη ή φυγή» επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Αυτό με τη σειρά του απελευθερώνει υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτοκίνες και συμβάλλοντας σε ορμονικές ανισορροπίες.
Αρκετές έρευνες υποστηρίζουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων με μεγάλες ποσότητες συναισθηματικού στρες βιώνουν κάποια ασθένεια,
η οποία μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει ακόμη περισσότερο άγχος και να προκαλέσει έναν φαύλο κύκλο.
Και όπως προαναφέρθηκε, η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων με ψωρίαση αναφέρουν υψηλές ποσότητες άγχους πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων τους.
Μπορείτε να βρείτε τρόπους χαλάρωσης όπως κάποιο είδος φυσικής δραστηριότητας:
- κηπουρική
- κολύμπι
- τρέξιμο
- πιλάτες που μπορούν να σας βοηθήσουν να κρατήσετε τη φλεγμονή μακριά και επομένως τα συμπτώματα της ψωρίασης υπό έλεγχο
Υγρασία και χρήση καταπραϋντικών αιθέριων ελαίων
Τα συμπτώματα της ψωρίασης είναι συνήθως χειρότερα όταν το δέρμα είναι πολύ ξηρό και με φλεγμονή.
Η ενυδάτωση του δέρματος και η χρήση φυσικών αντιφλεγμονωδών ελαίων μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα όπως:
- την ερυθρότητα
- το σκάσιμο του δέρματος
- τον πόνο
Ανάλογα με το πού εμφανίζονται φαγούρα και ξεφλούδισμα, η υγρασία μπορεί να αυξηθεί χρησιμοποιώντας φυσικά σαμπουάν, λοσιόν, τζελ, κρέμες και πιο λιπαρές αλοιφές.
Διατηρήστε το δέρμα ενυδατωμένο εφαρμόζοντας φυσικά συστατικά ή αιθέριά έλαια όπως παρθένο λάδι καρύδας, αμυγδαλέλαιο ή παρθένο ελαιόλαδο.
Αιθέρια έλαια όπως:
- η λεβάντα
- το frankincense
- το γεράνι
- έλαιο τεϊόδεντρου
Αυτά τα έλαια μπορούν να καταπραΰνουν το φλεγμονή του δέρματος και να υποστηρίξουν τη διαδικασία επούλωσης, χωρίς να χρειάζονται ερεθιστικές κρέμες με συνταγή.
Η αλόη βέρα είναι πολύ καταπραϋντική για το σώμα, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά ειδικά για το πεπτικό σύστημα και το δέρμα.
Συμπληρώματα διατροφής
Σίγουρα υπάρχουν αρκετά συμπληρώματα διατροφής στην αγορά αλλά σύμφωνα με κλινικές μελέτες τα συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν στην ψωρίαση περιλαμβάνουν:
Βεταίνη και Υδροχλωρικό οξύ – Βοηθά στην πέψη των πρωτεϊνών και μειώνει τις εξάρσεις της ψωρίασης.
Ιχθυέλαιο ή ωμέγα 3 λιπαρά – Το ιχθυέλαιο και τα ωμέγα 3 είναι αντιφλεγμονώδες και μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της ψωρίασης.
Βιταμίνη Δ3 – Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Δ μπορεί να σχετίζονται με την ψωρίαση.
Γαϊδουράγκαθο – Το γαϊδουράγκαθο βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος και μειώνει την κυτταρική ανάπτυξη.
Προβιοτικά – Τα προβιοτικά βελτιώνουν την πέψη αυξάνοντας τα καλά βακτήρια στο έντερο.
Τα πεπτικά προβλήματα συνδέονται με την ψωρίαση.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βρείτε και να εξαλείψετε τη ρίζα του προβλήματος της ψωρίασης είναι μέσω μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής.
Τα άτομα με ψωρίαση μπορεί να διαπιστώσουν ότι ορισμένα τρόφιμα φαίνεται να προκαλούν εξάρσεις.
Είναι χρήσιμο να επισκεφτείτε ένα φυσικοπαθητικό ή διατροφολόγο για να μπορέσει να σας βοηθήσει με τις αιτίες που προκαλούν την ψωρίαση.
Διαβάστε επίσης: Έκζεμα και φυσικές θεραπείες
Δείτε επίσης: Understanding Psoriasis
Leave a comment