Δυσκοιλιότητα – Κάνοντας τα πράγματα να κινούνται!

Δυσκοιλιότητα – Κάνοντας τα πράγματα να κινούνται!

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα δυσάρεστο και ενοχλητικό πρόβλημα που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους.

Το πρώτο που θα πρέπει να αναφερθεί είναι ότι η δυσκοιλιότητα δεν είναι πάθηση αλλά ένα σύμπτωμα που δείχνει την ύπαρξη κάποιου βαθύτερου προβλήματος.  

Η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται όταν η κένωση του εντέρου καταστεί δύσκολη ή λιγότερο συχνή από το κανονικό.

Η συχνότητα ή ο χρόνος μεταξύ των κενώσεων του εντέρου κυμαίνεται ευρέως από άτομο σε άτομο.

Μερικοί άνθρωποι έχουν εντερικές κενώσεις αρκετές φορές την ημέρα, ενώ άλλοι μόνο μία με δύο φορές την εβδομάδα.

Το χρονικό διάστημα πέρα των τριών ημερών χωρίς κένωση θεωρείται μεγάλο.

Μετά από τρεις ημέρες, τα κόπρανα είναι όλο και πιο δύσκολο να κενωθούν.

Ποιοι είναι οι συχνότερες αιτίες της δυσκοιλιότητας;  

  • Κακή διατροφή – υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη, αλκοόλ μπορούν να καταστήσουν πιο δύσκολη την παραγωγή φυσιολογικών κινήσεων του εντέρου
  • Στρες – τα υψηλά επίπεδα άγχους μεταβάλλουν την παραγωγή ορμονών και νευροδιαβιβαστών, οι οποίες έχουν άμεση επίδραση στην τάση των μυών, τη φλεγμονή, την παραγωγή ενζύμων και τη συνολική λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  • Ελάχιστη φυσική δραστηριότητα – Η φυσική δραστηριότητα βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος, ενισχύει τους μυς μέσα στο πεπτικό σύστημα και βοηθά στον έλεγχο του άγχους.
  • Φαρμακευτική Αγωγή – τα αντικαταθλιπτικά, αντιόξινα, συμπληρώματα ασβεστίου ή σιδήρου, αντισπασμωδικά, διουρητικά μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα
  • Ανισσοροπία εντερικής χλωρίδας – τα υγιές βακτήρια που ζουν στο γαστρεντερικό σωλήνα (Προβιοτικά) βοηθούν στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου
  • Θυροειδής αδένας και ορμονικά προβλήματα – εμμηνόπαυση, διατροφικές διαταραχές, διαβήτης, υποθυροειδισμός μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα
  • Ηλικιωμένοι – Μερικές φορές οι ηλικιωμένοι χάνουν το ενδιαφέρον τους για τρόφιμα (λόγω διαφορετικών γευστικών χαρακτηριστικών τροφίμων, μάσησης προβλημάτων και έλλειψης ενέργειας), πράγμα που σημαίνει ότι σταματούν να καταναλώνουν αρκετές φυτικές ίνες και θερμίδες και επομένως επιβραδύνεται η πέψη.
  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως, ταξίδια, εγκυμοσύνη
  • Δυσβίωση του εντέρου (διαταραχή της οικολογίας της χλωρίδας του εντέρου και ανάπτυξηπαθογόνων μικροοργανισμών –μυκήτων-σύνδρομο κάντιντας)

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη δυσκοιλιότητα;

Νερό

Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για όλο το σώμα, του πεπτικού περιλαμβανομένου. Το νερό λιπαίνει το έντερο και μαλακώνει τα κόπρανα.

Όσο περισσότερο παραμένουν τα κόπρανα στο παχύ έντερο, τόσο περισσότερο σκληραίνουν και είναι δύσκολο να αποβληθούν.

Η πρόσληψη νερού βοηθά τη διέγερση του ορθού και την επίτευξη της κένωσης του εντέρου.

Φυσική Δραστηριότητα

Ο ρόλος της φυσικής δραστηριότητας είναι πολύ σημαντικός καθώς έρευνες υποστηρίζουν ότι επιδρά στην κινητικότητα του εντέρου, μειώνοντας την ταχύτητα διέλευσης στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Πράσινα Φυλλώδη Λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μπρόκολο, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την κινητικότητα του εντέρου.

Οι ίνες διεγείρουν τις συστολές του ορθού διευκολύνοντας τις κενώσεις.

Προβιοτικά

Επαναφέρουν την ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου.

Υπάρχουν περίπου ένα δισεκατομμύριο βακτήρια στο ανθρώπινο έντερο, τα οποία αν δεν βρίσκονται σε ισορροπία, προκαλείται δυσπεψία, φούσκωμα και αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου.

Φρούτα με φυτικές Ίνες

Τα μούρα, μύρτιλλα, βερίκοκκα, σύκα και δαμάσκηνα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδης ιδιότητες και καταπραύνουν το πεπτικό.

Εγχύματα και Βάμματα Βοτάνων

Το χαμομήλι είναι μαλακό και ηρεμιστικό βότανο, το ταράξακο το οποίο τονώνει το ήπαρ με μαλακτική δράση, η τσουκνίδα, το λάπαθο, ο δυόσμος, η γλυκόριζα, η σέννα (φύλλα Αλεξάνδρειας) που είναι ισχυρό υπακτικό αλλά και το καστορέλαιο βοηθά στην δυσκοιλιότητα.  

Διαβάστε επίσης: Αιμορρόïδες και φυσικές θεραπείες

Δείτε επίσης: What causes constipation? – Heba Shaheed

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *