Ο καλλιεργημένος άνθρωπος διαφέρει από τον μορφωμένο
Η σημερινή κοινωνία μας θεωρεί αμόρφωτο έναν άνθρωπο που δεν έχει τελειώσει σχολείο, δηλαδή δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο ή δεν έχει πάει πανεπιστήμιο.
Ο μορφωμένος άνθρωπος είναι το αποτέλεσμα της διαμόρφωσης, ο άνθρωπος δηλαδή που έχει μια μορφή.
Μια μορφή που αποκτάται επίκτητα, με τα χρόνια, ως συνήθως με την κτήση της ήδη κατακτημένης γνώσης, με το διάβασμα κοινώς, με την προσφερόμενη παιδεία.
Τον μορφωμένο τον αποκαλούμε πολλές φορές και «διαβασμένο»ή όπως έλεγαν στα παλιά Κυπριακά χρόνια‘’δάσκαλο’’.
Με τη μορφή που απόκτησε ξεχωρίζει από τον άμορφο άνθρωπο, δηλαδή από αυτόν που δεν έχει καμία απολύτως μορφή.
Οι τίτλοι, όμως, δεν φτιάχνουν χαρακτήρες και συμπεριφορές.
Τα πτυχία είναι πολύ καλά για την προσωπική ανάπτυξη και την επαγγελματική σταδιοδρομία, όμως δεν εξασφαλίζουν αρετές όπως:
- Υπομονή
- Καλοσύνη
- Τιμιότητα
- Ψυχή καθαρή
Υπάρχουν δυο εκδοχές, η πανεπιστημιακή μόρφωση και η κοινωνική μόρφωση.
Κοινωνικά μορφωμένος άνθρωπος δεν είναι απαραίτητο να περάσει από πανεπιστήμια και να έχει στο βιογραφικό του διδακτορικά.
Η έννοια λοιπόν «καλλιεργημένος άνθρωπος» είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί με απλά λόγια και ψάξτε να βρείτε καλλιερημένους ανθρώπους.
Μόνο κατά τύχη ή και σε συγκεκριμένους χώρους.
Η καλλιέργεια είναι συμπεριφορά, είναι αγωγή, είναι στάση ζωής και μερικές φορές αφορά έμφυτα χαρακτηριστικά προσωπικότητας και λιγότερο επίκτητα
Τι σημαίνει όμως η έκφραση – Αυτός εκεί είναι πραγματικά καλλιεργημένος άνθρωπος;
Καλλιεργημένος άνθρωπος είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, αυτός που έχει στην ψυχή του ήλιους και λουλούδια, είναι αυτός που είναι κύριος με κεφαλαία γράμματα, είναι ο άνθρωπος που αγαπά και αγαπιέται, είναι ο άνθρωπος που δεν προσβάλλει, δεν εκμεταλλέυεται και δεν φέρνει σε δύσκολη θέση τους υπόλοιπους.
Αφιερωμένο σε μια μορφή που με έχει μεγαλώσει και χωρίς εκείνη δεν θα ήμουν ο άνθρωπος που έχω εξελιχθεί σήμερα, την γιαγιά μου Τασούλα.
Σε ευχαριστώ γιαγιά!
Του Φαίδων Γεωργίου, Φυσικοπαθητικού – Διατροφολόγου
Διαβάστε επίσης: Παιδεία δεν είναι τα πτυχία
Leave a comment