Τα ψαρικά είδη είναι μια από τις πιο υγιεινές και νόστιμες τροφές στον κόσμο, έτσι είναι λογικό να τα συμπεριλαμβάνουμε στην καθημερινή μας διατροφή.
Ο καθένας από εμάς καθημερινά ακούει και μελετά από διάφορους επαγγελματίες υγείας που αναφέρουν ότι υπάρχουν ορισμένα ψαρικά είδη που πρέπει να αποφεύγονται.
Αυτό που πραγματικά δεν καταλαμβαίνουμε είναι ότι ποιο είναι το κατάλληλο είδος ψαρικών ειδών που πρέπει να αποφεύγονται και ποια είναι τα ασφαλή για τακτική κατανάλωση.
Μια από τις κύριες πηγές υδράργυρου στο σώμα μας είναι η κατανάλωση επιμολυσμένων ψαριών.
Ο υδράργυρος εισέρχεται στα ψάρια μέσω της ατμοσφαιρικής ρύπασης, από μονάδες παραγωγής ενέργειας και διάφορα εργοστάσια.
Η ρύπανση αυτή μπορεί να ταξιδέψει χιλιάδες μίλια και στη συνέχεια να εγκατασταθεί σε λιμνάζουσα ύδατα, ποτάμια και ωκεανούς, όπου απορροφάται από μικρούς οργανισμούς και στη συνέχεια αυτοί γίνονται τροφή σε μεγάλους οργανισμούς, όπως λειτουργεί κάθε τροφική αλυσίδα.
Τα μεγάλα αρπακτικά ψάρια, όπως τα καρχαριδοειδή, ο σολωμός και ο τόνος μπορεί να έχουν ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις υδράργυρου στους ιστούς τους.
Ο μεθυλυδράργυρος είναι η κυρίαρχη μορφή υδράργυρου στα ψάρια και άλλα ιχθυηρά και είναι μια επικίνδυνη νευροτοξίνη για το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα συμπεριλαμβονομένου του εγκεφάλου.
Ο μεθυλυδράργυρος σύμφωνα με μελέτες μπορεί να προκαλέσει αρκετές παθήσεις όπως εγκεφαλική παράλυση, προβλήματα ανάπτυξης, κόπωση, απώλεια ακοής, μυϊκούς πόνους, διάφορες καρδιακές παθήσεις και διάφορες αυτοάνοσες ασθένειες.
Ποια ψαρικά είδη συστίνονται για κατανάλωση;
- Αντσούγιες – Σαρδέλες
- Στρείδια – Μύδια – Αχιβάδες
- Γαρίδες
- Γαύρος
- Ρέγγα
- Αθερίνα – Μαρίδα – Γόππα
- Κολιός
- Κουρκούνα
- Λαυράκι – Τσιπούρα
- Λυθρίνι
- Μάκερελ
- Μούρμουρος
- Μπακαλιάρος – Μπαρμπούνι
- Μυλοκόπι
- Ρώσσος – Σαυρίδι
- Σκάρος – Σκουμπρί – Φαγκρί – Σορκός – Σπάρος
- Στρίλια -Συναγρίδα
- Καλαμάρι -Σουπιές – χταπόδι
Τα πιο πάνω ψάρια και μαλάκια συνήθως αλιεύονται στις Κυπριακές θάλασσες και συστίνονται προς κατανάλωση καθώς δεν είναι επιμολυσμένα με τοξικά μέταλλα.
Του Φαίδων Γεωργίου, Φυσικοπαθητικού – Διατροφολόγου
Διαβάστε επίσης: Ευεγεργετικά οφέλη της Ασταξανθίνη για την υγεία
Δείτε επίσης: 5 of the Healthiest Fish to Eat and 5 to Avoid
Leave a comment