Ψυχοβιοτικά – Βακτήρια για τον εγκέφαλο
Κάθε επαγγελματίας υγείας έχει αρκετές περιπτώσεις ιδεοψυχαναγκαστικού εύρους τις οποίες διαχειρίστηκε με αλλαγές στη διατροφή αλλά και με συμπληρώματα διατροφής όπως είναι τα προβιοτικά.
Εδώ και δύο δεκαετίες, πρωτοπόροι ερευνητές τεκμηριώνουν φλεγμονώδη μοντέλα ψυχικών ασθενειών όπως η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή και η σχιζοφρένεια.
Η έρευνα έχει επικεντρωθεί σε δείκτες που υποδεικνύουν ανοσολογική δυσφορία σε ένα σημαντικό υποσύνολο ασθενών, πολλοί από τους οποίους χαρακτηρίζονται ως ‘’ανθεκτικοί στη θεραπεία΄’’.
Μέσα από αυτό το σύνολο της βιβλιογραφίας, έχουμε εντοπίσει ότι η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί, σε ζώα και στον άνθρωπο μέσω φλεγμονωδών παραγόντων.
Συσχετίζεται με τα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών στο αίμα, με γραμμικό τρόπο (περισσότεροι δείκτες = χειρότερη κατάθλιψη) και ότι τα συμπτώματα μπορούν να αντιστραφούν μέσω φαρμακευτικών αντιφλεγμονωδών.
Ψυχοβιοτικά – Βακτήρια για τον εγκέφαλο
Φλεγμονώδη μοντέλα ψυχικής ασθένειας: Ο ρόλος για το έντερο
Δουλεύοντας με αυτήν την προϋπόθεση, πού είναι το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσουμε όταν σκεφτόμαστε πώς να τροποποιήσουμε τις φλεγμονώδεις καταστάσεις στο σώμα πάντα με φυσικό τρόπο;
Και βεβαίως η σωστή απάντηση είναι αρχίζοντας πάντα με το πεπτικό σύστημα και συγκεκριμένα με το έντερο.
Στεγάζοντας πάνω από το 70% του ανοσοποιητικού μας συστήματος, το έντερο είναι η επαφή μας μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού κόσμου, που χωρίζεται με πάχος ενός κυττάρου.
Οι μόνιμοι μικροοργανισμοί, που υπερτερούν αριθμητικά κατά 10:1 από τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος μας, αναπτύσσουν ένα οικοσύστημα μέσω μεταγεννητικής έκθεσης,
στον κολπικό σωλήνα, μέσω του θηλασμού και στο άμεσο περιβάλλον.
Ψυχοβιοτικά – Βακτήρια για τον εγκέφαλο
Η διαταραχή της ισορροπίας των βακτηρίων μέσω της έκθεσης σε φαρμακευτική αγωγή, της γλουτένης, των ζιζανιοκτόνων, του στρες και των λοιμώξεων,
μπορεί να προετοιμάσει το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα για επίθεση.
Η κατάθλιψη, που σχετίζεται με διακυβευμένη ακεραιότητα αυτού του εντερικού φραγμού, γίνεται η στροβιλιζόμενη καταιγίδα φλεγμονής,
βλάβης του κυτταρικού μηχανισμού (δηλαδή μιτοχονδρίων), οξειδωτικού στρες και φλεγμονής σε μια περιστροφή που μοιάζει με καρουζέλ προς τα εμπρός.
Συγκεκριμένα, η κατάθλιψη σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα λιποπολυσακχαρίτη (LPS),
μιας φλεγμονώδους τοξίνης που δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά που παράγονται από βακτήρια που προορίζονται να παραμείνουν στο έντερο.
Αν η κατάθλιψη είναι μια κατάντια συλλογή συμπτωμάτων και η φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία προκαλούν αυτά τα συμπτώματα, ποια είναι η αιτία;
Φαίνεται, από δεδομένα σε ζώα και ανθρώπους, ότι η διαταραχή της οικολογίας του εντέρου μας μπορεί να είναι σημαντικός παράγοντας και το μικροβίωμα είναι υπό διερεύνηση.
Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που, όταν καταποθεί σε επαρκείς ποσότητες, παράγει όφελος για την υγεία σε ασθενείς που πάσχουν από ψυχιατρικές ασθένειες.
Μια κριτική των Dinan et al. περιλαμβάνει την κλινική βάση για τη χρήση προβιοτικών στην ψυχική υγεία σε σχέση με μελέτες σε ζώα στις οποίες οι αλλαγές συμπεριφοράς προέκυψαν από την έκθεση σε βακτηριακά στελέχη όπως το bifidobacterium και το lactobacillus.
Σε ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο δοκιμές σε ανθρώπους, μετρήθηκαν το άγχος, η χρόνια κόπωση και η κατάθλιψη και το άγχος που σχετίζονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Οι θεραπευτικές κλινικές εφαρμογές των προβιοτικών έχουν περιοριστεί σε μια χούφτα στελεχών με περισσότερες από 7000 στην τελευταία καταμέτρηση.
Φαίνεται ότι ο αποικισμός δεν είναι αναμενόμενο αποτέλεσμα της συμπλήρωσης προβιοτικών.
Η γονιδιωματική επικοινωνία μεταξύ βακτηρίων και ανοσοϋποδοχέων μπορεί να ευθύνεται για αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.
Αρχαία σοφία
Δεδομένου του πόσο λίγα είναι γνωστά για τις θεραπευτικές εφαρμογές διαφορετικών στελεχών,
μπορεί να είναι λογικό να αφεθούμε στις προγονικές πρακτικές που επιβεβαιώνουν τη σημασία της έκθεσης σε προβιοτικά.
Σε αυτά τα τρόφιμα όπως το kimchi που έχει υποστεί γαλακτοζύμωση, τα τουρσιά, το λάχανο τουρσί και άλλα παραδοσιακά λαχανικά.
Τα μικρόβια δρουν στα τρόφιμα και το φαγητό στη συνέχεια ενεργεί στα μικρόβια μας.
Τι επιτυγχάνουν τα βακτήρια στο έντερο;
Βοηθούν απλώς στην πέψη;
Σύμφωνα με τους Selhub et al., τα βακτήρια βοηθούν:
- Άμεση προστασία του εντερικού φραγμού
- Επίδραση στην τοπική και συστηματική αντιοξειδωτική κατάσταση, μείωση της υπεροξείδωσης των λιπιδίων
- Άμεση, μικροβιακά παραγόμενη νευροχημική παραγωγή, για παράδειγμα, γαμμαμινοβουτυρικό οξύ (GABA)
- Έμμεση επίδραση στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών ή νευροπεπτιδίων
- Πρόληψη αλλοιώσεων της συνολικής εντερικής μικροχλωρίδας που προκαλούνται από το στρες
- Άμεση ενεργοποίηση των νευρικών οδών μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου
- Περιορισμός της φλεγμονώδους παραγωγής κυτοκίνης
- Διαμόρφωση νευροτροφικών χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένου του νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο
- Περιορισμός της δυσαπορρόφησης υδατανθράκων
- Βελτίωση της διατροφικής κατάστασης, για παράδειγμα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μέταλλα, ιχνοστοιχεία
- Περιορισμός της βακτηριακής υπερανάπτυξης του λεπτού εντέρου
- Μείωση του φορτίου αμινών ή ουραιμικών τοξινών
- Περιορισμός γαστρικών ή εντερικών παθογόνων παραγόντων (για παράδειγμα, ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού)
- Αναλγητικές ιδιότητες
Δεδομένων των ευρέως διαδεδομένων πρακτικών ζύμωσης στους παραδοσιακούς πολιτισμούς,
φαίνεται ότι αυτή η διατροφική σοφία μπορεί να χρησιμεύσει στη βελτίωση της φλεγμονής που βασίζεται στο έντερο και στην προώθηση της βέλτιστης αφομοίωσης θρεπτικών συστατικών όπως περιγράφεται σε αυτή την ανασκόπηση:
‘’Οι παραδοσιακές διατροφικές πρακτικές έχουν εντελώς αποκλίνουσες επιδράσεις στα επίπεδα LPS στο αίμα και σημαντικές μειώσεις (38%) έχουν σημειωθεί μετά από ένα μήνα τήρηση μιας συνετής (παραδοσιακής) δίαιτας, ενώ η δυτική διατροφή προκαλεί αυξήσεις του LPS’’.
Εκτός από την αύξηση της βιοδιαθεσιμότητας και της παραγωγής μετάλλων, νευροχημικών και λιπαρών οξέων, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση παράγουν στην πραγματικότητα μεθυλφολικό .
Είναι μια ενεργοποιημένη μορφή φυλλικού οξέος που απαιτείται για τη μεθυλίωση: χημική σύνθεση του εγκεφάλου, αποτοξίνωση και έκφραση γονιδίων.
Λόγω της πολύπλοκης συν εξέλιξης βακτηριακών στελεχών, που καλλιεργούνται μέσω της παροχής τροφής μας και συμπληρωματικά με τα εσωτερικά μας μικροβιώματα,
έχουμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε θεραπευτικές τροφές για να εκπαιδεύσουμε εκ νέου ένα ανοσοποιητικό σύστημα που έχει απομακρυνθεί.
Τα ψυχοβιοτικά έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν πολλούς διαφορετικούς σχετικούς παράγοντες ταυτόχρονα:
Αυτό θα μπορούσε να εκδηλωθεί, συμπεριφορικά, μέσω:
- ενισχυμένης αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δραστηριότητας
- μείωσης της εντερικής διαπερατότητας και των επιβλαβών επιδράσεων του LPS
- βελτιωμένου γλυκαιμικού ελέγχου
- θετικής επίδρασης στη διατροφική κατάσταση (και επομένως νευροδιαβίβαση και παραγωγή νευροπεπτιδίων)
- άμεση παραγωγή GABA και άλλες βιοδραστικές χημικές ουσίες
- άμεσο ρόλο στην επικοινωνία του εντέρου με τον εγκέφαλο μέσω μιας ευεργετικής αλλαγής στην ίδια την εντερική μικροχλωρίδα
Διαβάστε επίσης: Φιλικά βακτήρια ή Προβιοτικά για εντερική φροντίδα
Δείτε επίσης: Psychobiotics