Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια διαταραχή που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Μέσω των σωστών διατροφικών επιλογών και τις σωστές επιλογές τρόπου ζωής, η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προληφθεί.
Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια ασθένεια με παραπλανητικό όνομα και δεν σημαίνει ότι η καρδιά σας δεν λειτουργεί ή έχει σταματήσει να χτυπά.
Αντίθετα, η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν ο καρδιακός μυς αποτυγχάνει να αντλήσει επαρκή παροχή αίματος στο σώμα,
προκαλώντας αυξανόμενη ποσότητα βλάβης καθώς τα όργανα και οι ιστοί στερούνται οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά που μεταφέρονται από το αίμα.
Η καρδιακή ανεπάρκεια δεν εμφανίζεται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά αναπτύσσεται σταδιακά και είναι συχνά το αποτέλεσμα υποκείμενων παθήσεων υγείας που εξασθενούν την καρδιά όπως:
- καρδιακές παθήσεις
- παχυσαρκία
- υψηλή αρτηριακή πίεση
Τα καλά νέα είναι ότι η διάγνωση της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να προληφθεί κάνοντας σωστές επιλογές για την καρδιακή υγεία:
- απώλεια βάρους
- τακτική άσκηση
- ενσωμάτωση περισσότερων οργανικών προϊόντων και υγιεινών λιπαρών στη διατροφή σας
Aν έχετε ήδη διαγνωστεί, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε ένα καρδιολόγο αλλά και ένα επαγγελματία υγείας που μπορεί να σας βοηθήσει με διατροφικές συμβουλές και αλλαγές τρόπου ζωής,
που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της καρδιάς σας και στη βελτίωση της λειτουργίας της.
Τα συμπληρώματα διατροφής και τα βότανα σύμφωνα με διάφορες έρευνες μπορούν να βοηθήσουν για την υποστήριξη ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.
Θα αναφέρουμε μερικά παραδείγματα πιο κάτω:
CoQ10
Η αποτελεσματικότητα του συνενζύμου Q10 ή CoQ10 είναι θέμα διαμάχης μεταξύ των επιστημόνων.
Μια μετα-ανάλυση κλινικών δοκιμών του 2017 προσπάθησε να αποκτήσει σαφήνεια σχετικά με το ερώτημα συγκεντρώνοντας τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών που αξιολογούσαν την επίδραση της χρήσης CoQ10 για τη θεραπεία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.
Η τελική ανάλυση έδειξε ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που έλαβαν συμπλήρωμα CoQ10 είχαν χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας και μεγαλύτερη ικανότητα άσκησης από τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Άλλες μελέτες υποστηρίζουν την ικανότητα του CoQ10 να βοηθά τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια:
- μειώνει τις σοβαρές επιπλοκές για αποφυγή της νοσηλείας, ευρήματα που αποδόθηκαν στην ικανότητα του CoQ10 να υποστηρίζει τη μιτοχονδριακή λειτουργία και να παρέχει ενέργεια στα κύτταρα.
Ουμπικινόλη
Η ουμπικινόλη είναι μια πρόσφατα αναπτυγμένη μορφή CoQ10 που είναι εμπορικά διαθέσιμη μόνο για περίπου 12 χρόνια.
Θεωρούμενη ως η δραστική μορφή του CoQ10, η ουμπικινόλη είναι ένα αντιοξειδωτικό που παίζει βασικό ρόλο στη δημιουργία κυτταρικής ενέργειας.
Το σώμα πρέπει να μετατρέψει την ουβικινόνη σε ουμπικινόλη για να δημιουργήσει κυτταρική ενέργεια.
Η παραγωγή της ουμπικινόλης αρχίζει να επιβραδύνεται περίπου στην ηλικία των 40 ετών,
όπως και η ικανότητα του σώματος να μετατρέπει την ουβικινόνη σε ουμπικινόλη, η οποία απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η ουμπικινόλη είναι μέχρι και 70% πιο βιοδιαθέσιμη από το συμβατικό CoQ10.
Για αυτόν τον λόγο, οι ηλικιωμένοι μπορεί να επιλέξουν να συμπληρώσουν με ουμπικινόλη για να ενισχύσουν την ενέργεια που είναι διαθέσιμη στα κύτταρά τους.
Μια κλινική δοκιμή σε ασθενείς με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια σημείωσε ότι οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε συμπληρωματική ουβικινόνη σε δόσεις μέχρι και 900 mg ημερησίως,
απέτυχαν να επιτύχουν επαρκή επίπεδα CoQ10 στο πλάσμα του αίματος.
Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι το εντερικό οίδημα σε αυτούς τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς είχε εμποδίσει το σώμα τους να μπορέσει να μετατρέψει επαρκώς την ουβικινόνη σε ενεργή ουμπικινόλη.
Όταν οι ασθενείς άλλαξαν σε ουμπικινόλη (μεταξύ 450 και 900 mg/ημέρα), τα επίπεδα CoQ10 στο πλάσμα αυξήθηκαν σημαντικά και η κλινική βελτίωση σημειώθηκε ως «αξιοσημείωτη».
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ‘’η ουμπικινόλη βελτίωσε δραματικά την απορρόφηση σε ασθενείς με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια’’
και σημείωσαν ότι οι βελτιώσεις στα επίπεδα του CoQ10 στο πλάσμα συσχετίστηκαν τόσο με την κλινική βελτίωση όσο και με την καλύτερη λειτουργία της αριστερής κοιλίας στην καρδιά.
Με 400 mg ουμπικινόλης την ημέρα για 3 μήνες, οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και μειωμένο κλάσμα εξώθησης είχαν σημαντική βελτίωση στην περιφερική ενδοθηλιακή λειτουργία σε σύγκριση με ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Ωμέγα 3- 6 Λιπαρά Οξέα
Η σημασία της συμπερίληψης υγιεινών λιπαρών στη διατροφή έχει κερδίσει την απαραίτητη προσοχή από τότε που αποκαλύφθηκε η εσφαλμένη λογική των διαίτων χαμηλών λιπαρών.
Αποδεικνύεται ότι ο εγκέφαλος και η καρδιά σας χρειάζονται λίπος για να λειτουργήσουν, αλλά είναι σημαντικό να επιλέξετε τα σωστά είδη λίπους,
συμπεριλαμβανομένων των υγιεινών για την καρδιά πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFAs), όπως τα ωμέγα-3 και ορισμένα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα.
Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν υπερβολική αφθονία ωμέγα-6 λιπαρών από επεξεργασμένα τρόφιμα,
μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Lipids in Health and Disease διαπίστωσε ότι τα χαμηλά επίπεδα διομο-γάμμα-λινολενικού οξέος (DGLA),
ενός ωμέγα-6, κυκλοφορούν στο αίμα συσχετίστηκαν με υψηλότερα ποσοστά θανάτου σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.
Αντίθετα, υψηλότερα επίπεδα DGLA στο αίμα συσχετίστηκαν με υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης.
Μια άλλη μελέτη για τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υποστήριξε ότι τα συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαιο αύξησαν την αδιπονεκτίνη στο πλάσμα.
Η αδιπονεκτίνη είναι μια πρωτεΐνη που βοηθά στη ρύθμιση της αντίστασης στην ινσουλίνη, καταστέλλει τη φλεγμονή και προλαμβάνει την καρδιακή δυσλειτουργία.
Κράταιγος (Crataegus monogyna)
Ο Κράταιγος είναι ένα φυτό της οικογένειας των τριαντάφυλλων που είναι εγγενές στο ψυχρότερο βόρειο ημισφαίριο.
Υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση του στην κλινική καρδιολογία, αλλά και από το ευρύτερο κοινό.
Σε μια προσπάθεια να τεκμηριώσει τη χρήση αιώνων, το European Journal of Heart Failure δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εκχυλίσματος κράταιγου,
σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που ονομάζεται δοκιμή SPICE.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μεγάλης κλίμακας δοκιμή νοσηρότητας/θνησιμότητας που περιελάμβανε 1.442 ασθενείς με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.
Η συμπλήρωση με εκχύλισμα κράταιγου βρέθηκε ότι μειώνει τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο κατά ένα επιβλητικό 39,7% τον 24ο μήνα της θεραπείας σε ασθενείς με λιγότερο διαταραγμένη λειτουργία της αριστερής κοιλίας.
Η θεραπεία δεν έδειξε σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Ο κράταιγος αναγνωρίζεται πλέον σαν ένα βοήθημα για την καταπολέμηση καρδιακών παθήσεων σε χώρες της Ευρώπης αλλά και σε χώρες της Ασίας.
Βερβερίνη
Η βερβερίνη είναι ένα άλλο βότανο που έχει επιδείξει εντυπωσιακά οφέλη για την καρδιά.
Έρευνες που βασίζονται σε μαρτυρίες, υποστηρίζουν ότι βοηθά στην παραγωγή ισχυρότερων καρδιακών παλμών.
Το 2010, ένα παράγωγο βερβερίνης βρέθηκε ότι ενισχύει την καρδιά εμποδίζοντας την εισροή ασβεστίου,
μια κεντρική αιτία μιας καρδιακής ανεπάρκειας και ασκώντας ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, δημιουργία ενός πιο δυνατού ρυθμικού καρδιακού παλμού.
Μια μελέτη του 2020 που επιδιώκει να εντοπίσει τον μηχανισμό με τον οποίο η βερβερίνη λειτουργεί στην καρδιά τόνισε ότι
“η βερβερίνη έχει επαληθευτεί ότι προστατεύει την καρδιακή λειτουργία σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.”
Επίσης άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότητα της βελτίωσης:
- της υπέρτασης
- ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων
- καρδιακών αρρυθμιών
- της καρδιομυοπάθειας
Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι κρίσιμο για περισσότερα από 300 ενζυμικές διαδικασίες στο σώμα, καθώς και για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Congestive Heart Failure, διαπίστωσε ότι το συμπλήρωμα διατροφής μαγνησίου για διάρκεια 3 μήνες,
προκάλεσε βελτιωμένη αρτηριακή λειτουργία σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.
Η σημασία των μετάλλων για την υγεία της καρδιάς έχει εξακριβωθεί με σαφήνεια, με τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου να συμβάλλουν:
- στο οξειδωτικό στρες
- την υποβαθμισμένη αντιοξειδωτική άμυνα
- την απώλεια ιστών και περισσότερα προβλήματα που συνδέονται με την καρδιακή ανεπάρκεια
Αργινίνη
Το αμινοξύ αργινίνη είναι σημαντικό για πολλές σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων της διαστολής και της χαλάρωσης των αρτηριών.
Τροφές όπως το κόκκινο κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσιες πηγές αργινίνης.
Οι χορτοφάγοι μπορούν να αναζητήσουν δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους για να ενισχύσουν την πρόσληψη αργινίνης.
Ο ρόλος της αργινίνης στην υγιή καρδιακή λειτουργία έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολυάριθμων μελετών τις τελευταίες δεκαετίες.
Σύμφωνα με έρευνες η χορήγηση συμπληρωμάτων αργινίνης για 6 εβδομάδες βρέθηκε ότι ενισχύει την ανοχή στην άσκηση σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια,
έναν σημαντικό δείκτη σταθερότητας της καρδιάς, λόγω συνεταιριστικού αποτελέσματος.
Και μια μετα-ανάλυση επιστημονικών μελετών πάνω από 30 ετών για την αργινίνη διαπίστωσε ότι:
τα συμπληρώματα διατροφής ασκούν ευνοϊκά αποτελέσματα στην πρόληψη και τη θεραπεία μιας μεγάλης σειράς καρδιαγγειακών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της ήπιας – μέτριας καρδιακής ανεπάρκειας.
Διαβάστε επίσης: Φυσικοί τρόποι για καταπολέμηση του Λιπώδες ήπαρ
Δείτε επίσης: What Happens If You Stop Eating Sugar | The Human Body