11 φυσικές ενώσεις που βοηθούν στη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων
Ο εγκέφαλός σας είναι ικανός να παράγει συνεχώς νέα κύτταρα, αλλά αυτή η ικανότητα του μειώνεται με την ηλικία.
Εκτός και αν αναλάβετε δράση για να το καταπολεμήσετε χρησιμοποιώντας στρατηγικές ενός σωστού τρόπου ζωής και νευροπροστατευτικές ενώσεις που βρίσκονται στη φύση.
Οι νευρώνες με τους οποίους γεννηθήκατε, πιστεύεται ότι έπρεπε να σας κρατήσουν μια ζωή, και όταν τραυματίζονταν, η λειτουργία του εγκεφάλου σας δεν θα ήταν σε ισορροπία.
Είναι πλέον γνωστό ότι ο εγκέφαλός σας είναι ένας από τους πολλούς ιστούς του σώματός σας, ικανός για απίστευτη αναγέννηση.
Καθώς μεγαλώνετε, ο εγκέφαλός σας μπορεί να συνεχίσει να χτίζει νέα εγκεφαλικά κύτταρα, ή νευρώνες, σε μια διαδικασία γνωστή ως νευρογένεση.
Ο εγκέφαλός σας περιέχει περίπου 100 δισεκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα, χτίζοντας νέα γρήγορα στην παιδική ηλικία.
Ο ρυθμός νευρογένεσης μειώνεται καθώς μεγαλώνετε, αλλά εκτιμάται ότι η περιοχή του εγκεφάλου του ιππόκαμπου, όπου φαίνεται να παράγονται τα περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα, παράγει 700 -1.500 νέους νευρώνες καθημερινά.
Αγκαλιάζοντας πρακτικές που είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν τη νευρογένεση, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι ο εγκέφαλός σας δημιουργεί όσο το δυνατόν περισσότερους νέους νευρώνες, διατηρώντας τη λειτουργία του εγκεφάλου σας ισχυρή μέχρι τα βαθιά γεράματα.
11 φυσικές ενώσεις για τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων
Η τακτική άσκηση, ο ύπνος, η διαχείριση του στρες, η πρόκληση του μυαλού σας μαθαίνοντας νέα πράγματα και η διατήρηση ισχυρών κοινωνικών δεσμών παίζουν ρόλο σε αυτή τη διαδικασία,
αλλά υπάρχουν επίσης φυσικές ενώσεις που είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν τη νευρογένεση.
Αστράγαλος (Astragalus membtanaceus)
Εκτιμημένο στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική εδώ και χιλιετίες, ο αστράγαλος είναι ένα προσαρμογόνο βότανο γνωστό ότι προστατεύει το σώμα από σωματικό, ψυχικό και συναισθηματικό στρες.
Περιέχει το δραστικό συστατικό αστραγαλοσίδη IV (AS-IV), το οποίο έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιαποπτωτικές ιδιότητες που προστατεύουν από εγκεφαλική βλάβη.
Mελέτες σε ζώα, η αστραγαλοσίδη IV βρέθηκε ότι ενισχύει τη νευρογένεση, την αγγειογένεση και τη νευρολογική λειτουργική αποκατάσταση,
καθώς επίσης διεγείρει τη νευρογένεση του ιππόκαμπου μετά από εγκεφαλικό, βοηθώντας δυνητικά τον εγκέφαλο να αναδιαμορφωθεί και να επανορθωθεί.
Τζίνσενγκ (Panax Ginseng)
Το Τζίνσενγκ περιέχει τζισενοσίδες που έχουν νευροπροστατευτικές ιδιότητες.
Εκτός από το ότι είναι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις, οι τζισενοσίδες, ιδιαίτερα η ginsenoside-Rb1 και η ginsenoside Rd προάγουν τη νευρογένεση.
Άλφα-λιποϊκό οξύ
Το άλφα-λιποϊκό οξύ, γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, χρησιμοποιείται συνήθως για νευρολογικές διαταραχές,
καθώς είναι γνωστό ότι διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και επηρεάζει θετικά πολλαπλές κυτταρικές διεργασίες.
Έχει επίσης νευροπροστατευτική και νευρο-αποκαταστατική δράση, ειδικά αν χορηγηθεί αμέσως μετά από ισχαιμικό τραυματισμό.
Σε μια μελέτη σε αρουραίους, το άλφα-λιποϊκό οξύ ενίσχυσε τη νευρογένεση, προάγοντας τη λειτουργική αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό.
Κουρκουμίνη
Η κουρκουμίνη, ένα ενεργό συστατικό του μπαχαρικού κουρκουμά, προάγει την υγεία του εγκεφάλου αυξάνοντας ή τουλάχιστον σταθεροποιώντας τη νευρογένεση στους ενήλικες.
Αυτή η ισχυρή ένωση είναι επίσης προστατευτική έναντι νευροτοξικών όπως η δισφαινόλη Α (BPA),
μια χημική ουσία που διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα που είναι γνωστό ότι βλάπτει τη διαδικασία νευρογένεσης στον ιππόκαμπο, ιδιαίτερα στη μήτρα.
Σε αναπτυσσόμενους αρουραίους, η κουρκουμίνη ανέστρεψε μεγάλο μέρος των νευροτοξικών επιδράσεων του BPA,
ενισχύοντας τη νευρογένεση και παρέχοντας νευροπροστασία.
Επιπλέον, σε ενήλικα ποντίκια, η κουρκουμίνη αύξησε σημαντικά τον αριθμό των νεοδημιουργηθέντων κυττάρων στον ιππόκαμπο, οδηγώντας τους ερευνητές να εξηγήσουν:
‘’Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να διεγείρει την αναπτυξιακή νευρογένεση του ιππόκαμπου και μια βιολογική δραστηριότητα που μπορεί να ενισχύσει τη νευρική πλαστικότητα και επιδιόρθωση”.
Ρεσβερατρόλη
Η ρεσβερατρόλη, ένα στιλβένιο που βρίσκεται στα σταφύλια, το κακάο, το κρασί και τα μούρα, διεγείρει τη νευρογένεση.
Μεταξύ των αρουραίων που εκτέθηκαν σε μόλυβδο, η ρεσβερατρόλη μείωσε τη γνωστική βλάβη και προώθησε τη νευρογένεση ρυθμίζοντας το μονοπάτι της sirtuin (SIRT1),
που ενισχύει τη μακροζωία και τη λειτουργία των μιτοχονδρίων για την πρόληψη ασθενειών.
Ασταξανθίνη
Η ασταξανθίνη είναι ένα καροτενοειδές που έχει διερευνηθεί εκτενώς για τον ρόλο του στην καρδιακή νόσο και το μεταβολικό σύνδρομο,
τα οποία μοιράζονται τα χαρακτηριστικά του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής που συμβάλλουν επίσης στη νευρική δυσλειτουργία.
Η ασταξανθίνη είναι επίσης γνωστό ότι έχει νευροπροστατευτική δράση,
με την έρευνα να υποδεικνύει ότι μπορεί επίσης να αυξήσει τη νευρογένεση και τη νευρική πλαστικότητα,
η οποία αναφέρεται στην ικανότητα του νευρικού συστήματος να τροποποιείται ως απόκριση σε εμπειρίες και τραυματισμούς.
Ασταξανθίνη όχι μόνο μπορεί να αυξήσει τον πολλαπλασιασμό των βλαστοκυττάρων στον ιππόκαμπο,
ο οποίος μπορεί να βελτιώσει τη χωρική μνήμη, αλλά η κατανάλωσή της μπορεί επίσης να αυξήσει τον νευροτροφικό παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF),
ο οποίος παίζει ρόλο στη νευρική ανάπτυξη, ανάπτυξη και λειτουργία.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Proceedings of the National Academy of Sciences αποκάλυψε επίσης ότι η ασταξανθίνη έχει
‘’ευεργετικές επιδράσεις στη νευρογένεση του ιππόκαμπου και στη λειτουργία της μνήμης’’.
Gotu Kola (Centella asiatica)
Το Gotu kola γνωστό και ως σεντέλα, είναι ένα πολυετές φυτό που διεγείρει τη σύνθεση κολλαγόνου και προάγει την επούλωση των πληγών.
Ωστόσο, περιέχει επίσης ασιατικό οξύ, ένα τριτερπενοειδή που αναστέλλει το οξειδωτικό στρες.
Σε ένα ζωικό μοντέλο, η ένωση βρέθηκε ότι εξουδετερώνει την προς τα κάτω ρύθμιση της νευρογένεσης που προκαλείται από φάρμακα χημειοθεραπείας.
Το ασιατικό οξύ έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη μάθηση και τη μνήμη σε ένα ζωικό μοντέλο και το όφελος συνδέθηκε με την αύξηση της νευρογένεσης του ιππόκαμπου.
Bacopa (Bacopa monnieri)
Το Bacopa, ένα πολυετές φυτό που είναι δημοφιλές στην παραδοσιακή ιατρική της Αγιουρβέδα, είναι ευεργετικό για μια ποικιλία εγκεφαλικών διαταραχών,
όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, το εγκεφαλικό, η επιληψία και η κατάθλιψη.
Μεταξύ των νευροπροστατευτικών του ιδιοτήτων είναι η ικανότητα να ρυθμίζει τη νευρογένεση μαζί με την πλαστικότητα των νευρώνων.
Μια μελέτη εκχυλίσματος bacopa σε αρουραίους αποκάλυψε ότι η ένωση άσκησε νευροπροστατευτικά αποτελέσματα,
πιθανώς προάγοντας τη νευρογένεση του ιππόκαμπου μέσω της προστασίας από το οξειδωτικό στρες και της αύξησης του BDNF.
Γκίνγκο Μπιλόμπα (Ginkgo Biloba)
Το Ginkgo περιέχει ενώσεις που επηρεάζουν ευνοϊκά το BDNF, βοηθώντας στη ρύθμιση της ανάπτυξης και της επιβίωσης των εγκεφαλικών κυττάρων.
Το εκχύλισμα Ginkgo biloba (GBE) έχει βρεθεί ότι προάγει την επιβίωση των νευρικών βλαστοκυττάρων και ενθαρρύνει τη διαφοροποίηση των νευρικών βλαστοκυττάρων,
με τους ερευνητές να σημειώνουν, ‘’Επιπλέον, η ανάπτυξη νευριτών αυξάνεται επίσης δραματικά κατά τη θεραπεία με GBE’’.
Το GBE έχει βρεθεί ότι αυξάνει σημαντικά τη νευρογένεση στον ιππόκαμπο,
ενώ επίσης αυξάνει το επίπεδο του BDNF και ενθαρρύνει τη διαφοροποίηση των βλαστοκυττάρων σε νευρικά κύτταρα.
Σουλφοραφάνη
Η σουλφοραφάνη (SFN), που βρίσκεται σε λαχανικά πλούσια σε θείο, όπως το μπρόκολο και τα φύτρα μπρόκολου, ενισχύει επιγενετικά το BDNF,
το οποίο υποστηρίζει την επιβίωση των υπαρχόντων νευρώνων και ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων νευρώνων.
Μελατονίνη
Σε μια μελέτη σε ζώα, η ορμόνη μελατονίνη όχι μόνο λειτούργησε ως αντικαταθλιπτικό, βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των ποντικών που είχαν στρες, αλλά επίσης αύξησε τη νευρογένεση στα ζώα.
Η μελατονίνη αύξησε επίσης τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων στον ιππόκαμπο μετά από τρεις, έξι και εννέα μήνες θεραπείας σε μια άλλη μελέτη σε ποντίκια,
καθυστερώντας την τυπική μείωση της νευρογένεσης που εμφανίζεται με την ηλικία.
Μάλιστα, οι ερευνητές σημείωσαν στο Neuroscience Letters,
‘’Μαζί, τα δεδομένα υποστηρίζουν τη μελατονίνη ως έναν από τους θετικούς ενδογενείς ρυθμιστές της νευρογένεσης κατά τη γήρανση’’.
Διαβάστε επίσης: Μπορεί μια πολυβιταμίνη να κρατήσει υγιή τον εγκέφαλό σας;
Δείτε επίσης: It’s possible to Grow New Brain Cells. Here’s how to do it | Sandrine Thuret