Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Δ συνδέεται με δραστική μείωση της συχνότητας εμφάνισης άνοιας
Δυστυχώς, η άνοια αποτελεί μια ολοένα και πιο συχνή πραγματικότητα για πολλούς ηλικιωμένους σε όλο τον κόσμο,
με ορισμένους ειδικούς να εκτιμούν ότι μέχρι το έτος 2060, 1 εκατομμύριο ενήλικες στις ΗΠΑ θα εμφανίζουν άνοια κάθε χρόνο, από περίπου 514.000 ετησίως το 2020.
Δεδομένου του πόσο δύσκολη και τρομακτική μπορεί να είναι αυτή η καταστροφική για τον εγκέφαλο πάθηση τόσο για τους ασθενείς όσο και για τα αγαπημένα τους πρόσωπα,
οι ερευνητές συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους για την προστασία της υγείας του εγκεφάλου και της μνήμης,
προκειμένου να αποφευχθεί η άνοια και οι σχετικές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον.
Σε αυτό το μέτωπο, έρευνα από την Ένωση Αλτσχάιμερ τόνισε τον πιθανό ρόλο της βιταμίνης Δ στη μείωση του κινδύνου άνοιας, μιας πάθησης που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Μια μελέτη με τίτλο «Συμπληρώματα βιταμίνης Δ και επεισοδιακή άνοια: Επιδράσεις του φύλου, της APOE και της αρχικής γνωστικής κατάστασης” διερεύνησε αυτή τη σύνδεση,
προσφέροντας πληροφορίες για το πώς τα συμπληρώματα βιταμίνης Δ μπορούν να επηρεάσουν τη συχνότητα εμφάνισης άνοιας.
Μελέτη: Βιταμίνη Δ για άνοια
Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 12.388 άτομα χωρίς άνοια, τα οποία προήλθαν από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο για Αλτσχάιμερ.
Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία 71 ετών και κατηγοριοποιήθηκαν με βάση τη γνωστική τους κατάσταση,
είτε ως άτομα με φυσιολογική γνωστική λειτουργία είτε ως άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση.
Χωρίστηκαν περαιτέρω σε δύο ομάδες: σε όσους έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης Δ και σε όσους δεν έλαβαν.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν αυτά τα άτομα για 10 χρόνια, παρακολουθώντας την έναρξη της άνοιας.
Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η συμπλήρωση βιταμίνης Δ συσχετίστηκε με 40% χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με την απουσία συμπληρωμάτων.
Συγκεκριμένα, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης χωρίς άνοια ήταν 83,6% για την ομάδα βιταμίνης Δ έναντι 68,4% για την ομάδα ελέγχου.
Μεταξύ των συμμετεχόντων με φυσιολογική γνωστική λειτουργία, η ομάδα βιταμίνης Δ είχε ποσοστό πενταετούς επιβίωσης 95,3% σε σύγκριση με 89,1% στην ομάδα ελέγχου.
Για όσους είχαν ήπια γνωστική εξασθένηση, τα ποσοστά ήταν 49,6% για την ομάδα συμπληρωμάτων και 34,5% για την ομάδα ελέγχου.
Η μελέτη σημείωσε επίσης ότι οι προστατευτικές επιδράσεις της βιταμίνης Δ ήταν πιο έντονες:
στις γυναίκες
σε άτομα με φυσιολογική γνωστική λειτουργία
άτομα που δεν ήταν φορείς του γονιδίου APOE ε4, ενός γνωστού γενετικού παράγοντα κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ
Αυτό οδήγησε τους συγγραφείς της μελέτης στο συμπέρασμα ότι ‘’Η βιταμίνη Δ έχει δυνατότητες για την πρόληψη της άνοιας, ειδικά στα στρώματα υψηλού κινδύνου’’.
Αυτό είναι ένα τεράστιο εύρημα που θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πρόληψη της άνοιας.
Πώς να λάβετε περισσότερη βιταμίνη Δ
Αυτή η έρευνα αποκάλυψε πόσο σημαντική μπορεί να είναι η βιταμίνη Δ στην προστασία της γνωστικής λειτουργίας,
και σχεδόν όλοι μπορούν να επωφεληθούν από την πρόσληψη περισσότερης βιταμίνης Δ τόσο μέσω του ήλιου όσο και μέσω της διατροφής.
Πόση βιταμίνη Δ πρέπει να λαμβάνετε την ημέρα;
Οι περισσότεροι ενήλικες θα πρέπει να λαμβάνουν περίπου 15 μικρογραμμάρια βιταμίνης Δ ημερησίως,
για να αποτρέψουν την ανεπάρκεια βιταμίνης Δ και για άτομα άνω των 70 ετών, η συνιστώμενη δόση αυξάνεται στα 20 μικρογραμμάρια την ημέρα.
Για να διατηρήσετε τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης Δ, λάβετε υπόψη τις ακόλουθες πηγές:
Ηλιακό φως: Το σώμα παράγει φυσικά βιταμίνη Δ όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως.
Η έκθεση στον ήλιο για 10-30 λεπτά μερικές φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τον τύπο και την τοποθεσία του δέρματος, μπορεί να βοηθήσει.
Διαιτητικές πηγές: Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Δ περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος), κρόκους αυγών, εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και μανιτάρια
Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλές τροφές που παρέχουν μεγάλη δόση βιταμίνης Δ,
γι’ αυτό και η έκθεση του δέρματός σας στον ήλιο θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε βιταμίνη Δ (και γι’ αυτό ονομάζεται ‘’βιταμίνη του ήλιου’’).
Συμπληρώματα: Τα συμπληρώματα βιταμίνης Δ3 είναι ευρέως διαθέσιμα και συνιστώνται για όσους έχουν περιορισμένη έκθεση στον ήλιο ή διαιτητική πρόσληψη.
Συνιστάται η συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε τη λήψη συμπληρωμάτων.
Άλλα οφέλη της βιταμίνης Δ
Πέρα από τον πιθανό ρόλο της στη μείωση του κινδύνου άνοιας, η βιταμίνη Δ αναγνωρίζεται για πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:
Υγεία των οστών: Η βιταμίνη Δ διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ισχυρών οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Ανοσοποιητική λειτουργία: Παίζει ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο λοιμώξεων και αυτοάνοσων νοσημάτων.
Ρύθμιση της διάθεσης: Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης Δ έχουν συνδεθεί με βελτιωμένη διάθεση και μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
Άλλα πιθανά οφέλη της βιταμίνης Δ περιλαμβάνουν:
διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
προστασία της υγείας της καρδιάς
υποστήριξη της υγείας του δέρματος
Περισσότεροι τρόποι για την προστασία της υγείας του εγκεφάλου
Ενώ η συμπλήρωση βιταμίνης Δ φαίνεται να βοηθά στη μείωση του κινδύνου άνοιας,
άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής συμβάλλουν επίσης στη μακροπρόθεσμη υγεία του εγκεφάλου.
Ακολουθούν μερικοί άλλοι τρόποι για την προστασία της υγείας του εγκεφάλου και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.
Τακτική σωματική άσκηση: Η ενασχόληση με αερόβιες δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η ποδηλασία ή η κολύμβηση βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μειώνει τον κίνδυνο άνοιας.
Υγιεινή διατροφή: Μια μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και υγιή λίπη, έχει συνδεθεί με καλύτερη γνωστική λειτουργία.
Πνευματική διέγερση: Η διατήρηση της δραστηριότητας του εγκεφάλου μέσω της ανάγνωσης, της επίλυσης γρίφων, της εκμάθησης νέων δεξιοτήτων ή της συμμετοχής σε κοινωνικές δραστηριότητες βοηθά στην ανάπτυξη γνωστικής ανθεκτικότητας.
Ποιοτικός ύπνος: Η προτεραιότητα σε επτά έως εννέα ώρες ύπνου ανά νύχτα είναι απαραίτητη για την εμπέδωση της μνήμης και τη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου.
Κοινωνική δέσμευση: Η διατήρηση ισχυρών κοινωνικών δεσμών μπορεί να μειώσει το άγχος, να βελτιώσει τη διάθεση και να υποστηρίξει τη γνωστική λειτουργία.
Διαχείριση χρόνιων παθήσεων: Ο έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη και των επιπέδων χοληστερόλης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αγγειακής άνοιας.
Διαβάστε επίσης: Απαραίτητα αμινοξέα θα μπορούσαν να αποτρέψουν την Άνοια