Αντίσταση στην Ινσουλίνη ονομάζεται η κατάσταση στην οποία τα κύτταρα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά την ορμόνη.
Αυτό έχει αποτέλεσμα να μην απορροφάται μερικώς ή και καθόλου η γλυκόζη και κατ’ επέκταση να συγκεντρώνεται στο αίμα.
Η κατανόηση των κυτταρικών μηχανισμών της αντίστασης της ινσουλίνης μας βοηθά να επιλέγουμε πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές παρεμβάσεις για τη θεραπεία και την πρόληψη:
- του προ-διαβήτη
- του διαβήτη τύπου ΙΙ
Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας.
Ως εκ τούτου, η κατανάλωση τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες διασπώνται στον οργανισμό σε γλυκόζη, δηλαδή σε σάκχαρα, τα οποία στη συνέχεια περνούν στο αίμα.
Η φυσιολογική λειτουργία της ινσουλίνης είναι να μεταφέρει τη γλυκόζη από το αίμα στο ήπαρ και στα μυϊκά κύτταρα.
Έτσι μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας και να μην αυξηθούν υπερβολικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα (σάκχαρο).
Αξίζει να παρατηρηθεί, όταν ένα άτομο αναπτύσσει αντίσταση στην ινσουλίνη, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίνεται κατά το παραπάνω πρότυπο στην ορμόνη.
Συγκεκριμένα, το ήπαρ και οι μύες «αντιστέκονται» στην επίδραση της ινσουλίνης.
Αυτό έχει αποτέλεσμα να πρέπει να παραχθούν μεγαλύτερες ποσότητες της ορμόνης για επιτευχθεί εξισορρόπηση του σακχάρου.
Σύμφωνα με έρευνες εκτιμάται ότι ο αριθμός ατόμων με διαβήτη θα διπλασιαστεί κατά τα επόμενα 25 χρόνια.
Υπάρχουν αρκετές μελέτες οι οποίες υποστηρίζουν ότι η διατροφή και η φυσική δραστηριότητα μπορούν να αλλάξουν τις οδούς σηματοδότησης της ινσουλίνης.
Υπάρχουν τρόποι ρύθμισης μέσω της διατροφής;
Περιορισμός Υδατανθράκων – Προτιμάται Σύνθετους Υδατάνθρακες
Αποφυγή Γλυκαντικών ουσιών – Αποφυγή γλυκαντικών και ποτών γιατί αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και συμβάλλουν στην αντίσταση της ινσουλίνης
Περισσότερες Φυτικές Ίνες – Έρευνες υποστηρίζουν ότι 50 γρ φυτικές ίνες καθημερινώς βελτιώνουν και ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη
Κατανάλωση Υγιεινών Λιπαρών – Πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο όπως είναι:
- το ελαιόλαδο
- αβοκάντο
- ξηροί καρποί
- διάφοροι σπόροι
- λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, ρέγγα, σαρδέλες)
Υψηλότερη ποσότητα πρωτεινών – Μια μελέτη δημοσιευμένη στο International Journal for Vitamin and Nutrition Research αναφέρει ότι:
”H κατανάλωση ψηλών ποσοτήτων πρωτεινών σχετίζεται με μεγαλύτερη απώλεια βάρους από ότι χαμηλότερες ποσότητες πρωτεινών σε άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη και Διαβήτη”.
Μεσογειακή διατροφή – Η μεσογειακή διατροφή παραδοσιακά περιλαμβάνει την κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών και ελαιόλαδου.
Το ψάρι, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, ενώ το κόκκινο κρέας και το κόκκινο κρασί μαζί με το γεύμα συνιστώνται σε μικρές ποσότητες.
Κατανάλωση Βιολογικών Γαλακτοκομικών Ειδών – Έρευνα στο Harvard School of Public Health υποστηρίζει ότι το τρανς-παλμιτολεϊκό οξύ που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προιόντα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο αντίστασης της ινσουλίνης.
Έλεγχος των μεριδών – Οι έρευνες δείχνουν ότι τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρήθηκε αύξηση του μεγέθους της μερίδας.
Για παράδειγμα, καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, υγιή λιπαρά και πρωτείνης σας βοηθά να έχετε κορεσμό και καταναλώνεται πιο λίγη ποσότητα τροφής.
Συνεπώς πέρα από τη σωστή διατροφή, για την αντιμετώπιση της αντίστασης στην ινσουλίνη συνιστάται:
- η καθημερινή σωματική άσκηση
- ο έλεγχος του σωματικού βάρους
- ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος
Διαβάστε επίσης: Τροφές και βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη
Δείτε επίσης: The Role of Insulin in the Human Body
Leave a comment