Ημικρανίες και Μικροβίωμα

Ημικρανίες και Μικροβίωμα

Ημικρανίες και Μικροβίωμα

Σύμφωνα με το Migraine Research Foundation, το 18% των γυναικών, το 6% των ανδρών και το 10% των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν ημικρανίες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα 70% υψηλότερο κόστος υγειονομικής περίθαλψης για οικογένειες με ημικρανία από ότι για οικογένειες που δεν έχουν προσβληθεί από ημικρανία.

Εκτός από τον οικονομικό αντίκτυπο, οι ημικρανίες συνεπάγονται σε σημαντικό κόστος για την ποιότητα ζωής.

Αν και η παθογένεση της ημικρανίας δεν έχει διευκρινιστεί με σαφήνεια, αυτό το άρθρο θα εξετάσει εν συντομία τις τρέχουσες αντιλήψεις για τη σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και της ημικρανίας.

Επίσης τη δυνατότητα για οικονομικά αποδοτικές προβιοτικές παρεμβάσεις στοχευμένες στη σχέση εγκεφάλου – εντέρου.  

Άξονας εντέρου-εγκεφάλου

Ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου είναι ένα αμφίδρομο δίκτυο επικοινωνίας που περιλαμβάνει το:

  • Κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ)
  • Αυτόνομο νευρικό σύστημα (ANΣ)
  • Εντερικό νευρικό σύστημα (EΝΣ)
  • Άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA)

Το αυτόνομο σύστημα οδηγεί τόσο σε προσαγωγικά σήματα, από τον αυλό μέσω των εντερικών, νωτιαίων και πνευμονογαστρικών οδών προς το ΚΝΣ,

όσο και απαγωγικά σήματα από το ΚΝΣ προς το εντερικό τοίχωμα.

Το περιβαλλοντικό στρες και οι προ φλεγμονώδεις κυτοκίνες ενεργοποιούν τον άξονα HPA μέσω της υποθαλαμικής έκκρισης του παράγοντα απελευθέρωσης κορτικοτροπίνης (CRF),

ο οποίος διεγείρει την έκκριση της υποφυσιακής αδρενοκορτικοτροπικής ορμόνης (ACTH), οδηγώντας σε απελευθέρωση κορτιζόλης των επινεφριδίων.

Με τη σειρά του, η εντερική μικροχλωρίδα αλληλοεπιδρά άμεσα με τα εντερικά κύτταρα και το Εντερικό Νευρικό σύστημα,

καθώς και απευθείας με το ΚΝΣ μέσω νευροενδοκρινικών, ανοσολογικών και μεταβολικών οδών.

Μηχανισμοί εντέρου-εγκεφάλου στην ημικρανία

Μελέτες παρατήρησης υποδεικνύουν ότι οι πάσχοντες από ημικρανία συχνά παραπονιούνται για διαταραχές του γαστρεντερικού (GI),

και ορισμένοι παράγοντες που σχετίζονται με τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου έχουν αναγνωριστεί ως παράγοντες που συμβάλλουν στην ημικρανία.

Αρκετοί από αυτούς τους προτεινόμενους μηχανισμούς περιγράφονται παρακάτω.

Νευροφλεγμονή

Οι προ φλεγμονώδεις κυτοκίνες έχουν εμπλακεί στην ημικρανία, καθώς έχει βρεθεί ότι αυξάνονται κατά τη διάρκεια της κρίσης ημικρανίας.

Είναι καλά κατανοητό ότι η υπερπερατότητα του εντέρου που προκύπτει από δυσβίωση ή άλλους παράγοντες μπορεί να διεγείρει φλεγμονώδεις και ανοσολογικές αποκρίσεις στη διαρροή λιποπολυσακχαριτών.

Επειδή τα μικρόβια του εντέρου παράγουν τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs) που είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση της ακεραιότητας του εντερικού φραγμού και την παροχή νευροπροστατευτικών ιδιοτήτων,

η μειωμένη μικροβιακή ποικιλότητα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο τη γαστρεντερική όσο και τη νευρολογική λειτουργία.

Για παράδειγμα, το βουτυρικό SCFA ενισχύει την έκφραση του νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από γλοία (GDNF) και του νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF),

καθώς και παρέχει αντιφλεγμονώδη δράση στον εγκέφαλο καταστέλλοντας τον παράγοντα νέκρωσης όγκου-άλφα (TNF⍺).

Ανισορροπία νευροπεπτιδίου

Το πεπτίδιο που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης (CGRP), ένας πρωτεύων βιοδείκτη ημικρανίας, εμπλέκεται στη:

  • διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου και της σκληράς μήνιγγας
  • στην απελευθέρωση φλεγμονωδών μεσολαβητών των μαστοκυττάρων
  • μεταφορά πληροφοριών που προκαλούν πόνο από τα αιμοφόρα αγγεία της κεφαλής στο ΚΝΣ

Το CGRP είναι αυξημένο στη δυσβίωση και θεωρείται ότι επηρεάζεται από τη μικροχλωρίδα του εντέρου.

Το γλουταμινικό οξύ είναι ο κύριος διεγερτικός νευροδιαβιβαστής στο κεντρικό νευρικό σύστημα και έχει αποδειχθεί ότι αυξάνεται στο πλάσμα και στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό ασθενών με ημικρανία, συμπεριλαμβανομένου:

  • Συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου
  • Φλεγμονώδους νόσου του εντέρου
  • Γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Άφθονο στον εγκέφαλο, το νευροπεπτίδιο Y (NPY) επηρεάζει την εγκεφαλική ροή του αίματος και εμπλέκεται στη ρύθμιση του πόνου.

Το NPY επηρεάζει επίσης τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, την ανοσοποιητική και φλεγμονώδη απόκριση, τη διάθεση και τη συμπεριφορά.

Το νευροπεπτίδιο έχει ανιχνευθεί σε όλο τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου και έχει διαπιστωθεί ότι στους πάσχοντες από ημικρανία είναι υψηλότερος,

κατά τη διάρκεια της ύπαγγας φάσης της ημικρανίας παρά μεταξύ των κρίσεων.

Διαδρομή σεροτονίνης

Τα κοινά και προβιοτικά μικρόβια μπορούν να παράγουν μεταβολίτες της τρυπτοφάνης, του προδρόμου της σεροτονίνης.

Η σεροτονίνη έχει πλειοτροπική δράση σε νευρολογικές, γαστρεντερικές και ηπατικές διαταραχές και συμβάλλει καθοριστικά στον σπλαχνικό πόνο.

Η μειωμένη έκφραση μεταφορέα σεροτονίνης έχει συνδεθεί με μικροβιακές αλλοιώσεις που ενθαρρύνουν τη φλεγμονή.

Οι υποδοχείς σεροτονίνης βρίσκονται στα κρανιακά αγγεία και στο τρίδυμο νεύρο, προσφέροντας μια πιθανή εξήγηση για το γιατί οι αγωνιστές έχουν αποδείξει αποτελεσματικότητα στη θεραπεία της ημικρανίας.

Χαμηλή ποικιλότητα μικροβίων

Οι ασθενείς με ημικρανία έχουν δείξει χαμηλότερη μικροβιακή ποικιλομορφία του γαστρεντερικού σωλήνα, με έμφαση σε λιγότερους παραγωγούς βουτυρικού, όπως το Faecalibacterium prausnitzii.

Αυτά τα άτομα έχουν δείξει ότι φιλοξενούν περισσότερα δυνητικά παθογόνα μικρόβια, συμπεριλαμβανομένων των ειδών Clostridium.

Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι ημικρανίες είχαν μεγαλύτερη ποσότητα λειτουργικών αλληλεπιδράσεων εντέρου-εγκεφάλου,

όπως η αποδόμηση της κυνουρενίνης και η σύνθεση του γάμμα-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA).

Αντίθετα, τα υγιή άτομα εμφάνισαν πιο λειτουργικές αλληλεπιδράσεις εντέρου-μεταβολισμού, π.χ. , η γλυκόλυση και η παραγωγή ακετυλικού CoA, καθώς και περισσότερες αλληλεπιδράσεις εντέρου-εγκεφάλου όπως:

  • Αποδόμηση του κινολινικού οξέος
  • Σύνθεση της S-αδενοσυλομεθειονίνης (SAMe)

Ο ρόλος των προβιοτικών

Αν και οι κλινικές μελέτες σε ανθρώπους είναι περιορισμένες,

οι έρευνες έχουν δείξει τη δυνατότητα των προβιοτικών να ρυθμίζουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των κρίσεων ημικρανίας.

Οι τρόποι δράσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ενισχυμένη παραγωγή SCFA στο έντερο (ειδικά βουτυρικό)
  • ενίσχυση του εντερικού φραγμού για την αναστολή της υπερδιαπερατότητας
  • ρύθμιση της φλεγμονής μέσω των οδών κυτοκίνης

Επιλογή ενός προβιοτικού με στόχο την ένδειξη

Κατά την επιλογή ενός προβιοτικού σκευάσματος για μια συγκεκριμένη ένδειξη, όπως η ημικρανία, οι καλά σχεδιασμένες και ελεγχόμενες κλινικές μελέτες είναι κρίσιμες για την παροχή χρήσιμης εικόνας σχετικά με τη χρησιμότητα διαφορετικών σκευασμάτων.

Αυτό οφείλεται στο ότι δεν επιδεικνύουν όλα τα στελέχη τους σχετικούς λειτουργικούς μηχανισμούς που είναι αναπόσπαστοι στην αποτελεσματικότητα.

Δεδομένης της έλλειψης ελεγχόμενων δοκιμών για τη διερεύνηση της προβιοτικής παρέμβασης στην ημικρανία, μια δευτερεύουσα προσέγγιση στον έλεγχο για την αποτελεσματικότητα μπορεί να βασίζεται σε αναλύσεις in vitro.

Στο εργαστήριο, το συστατικό προβιοτικό στέλεχος και η απόδοση του σκευάσματος μπορούν να εξεταστούν, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του φραγμού (μέσω της δοκιμής ηλεκτρικής αντίστασης του διεπιθηλίου) και της παραγωγής SCFA, κυτοκίνης και νευροδιαβιβαστών.

Μια υψηλής ποιότητας προβιοτικών θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει τα δεδομένα για την υποστήριξη αυτών των λειτουργικών χαρακτηριστικών.

Αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες, η χρήση θεραπευτικών προβιοτικών στην ημικρανία προσφέρει υπόσχεση στους πάσχοντες.

Διαβάστε επίσης: Η χρήση κάνναβης οδηγεί σε λιγότερες ημικρανίες

Δείτε επίσης: Migraines and Gut Bacteria